Σλοβενία: Πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή συνάντηση των τεσσάρων Προέδρων

Σλοβενία: Πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή συνάντηση των τεσσάρων Προέδρων

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Borut Pahor διοργάνωσε την παραδοσιακή συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων προέδρων στο Προεδρικό Μέγαρο: του κράτους, της Εθνοσυνέλευσης, της κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Borut Pahor, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Igor Zorčič, ο Πρωθυπουργός Janez Janša και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Alojz Kovšac. Ο σκοπός των συναντήσεων, οι οποίες έγιναν τακτικές και εισήχθησαν από τον Πρόεδρο Pahor το 2014, είναι η ανταλλαγή απόψεων για κρατικά ζητήματα που απαιτούν ευρεία πολιτική συνεργασία και υποστήριξη για μια επιτυχημένη λύση.

Στη φετινή συνάντηση, οι συνομιλητές συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τη μάχη κατά της επιδημίας του Covid-19, την εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τις εκλογές και τις προετοιμασίες για την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Janez Janša δήλωσε στα ΜΜΕ ότι, όσον αφορά το ζήτημα της πανδημίας, η Σλοβενία ​​διανύει το τελευταίο τρίτο στάδιο στην καταπολέμηση του ιού και οι προβλέψεις εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι η Σλοβενία ​​είναι δύο μήνες μπροστά, κάτι που θα μπορούσε να είναι βαρύτερο από την προηγούμενη περίοδο. «Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε φως στο τούνελ με τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί ή αναμένεται να εγκριθούν τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, παραμένει σαφές ότι ο εμβολιασμός δεν θα εξαφανίσει πλήρως τον ιό μέχρι τα τέλη της άνοιξης,» δήλωσε ο Janša.

Προσέθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, εκτός από τον εμβολιασμό και την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, η Σλοβενία ​​θα πρέπει να συνδυάσει όλα τα μέτρα που εισήγαγε φέτος για να αποτρέψει τη νέα απειλή που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες, αναφερόμενος στη διάδοση ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού από φερόμενη επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εργαζόμαστε εντατικά για αυτό τις τελευταίες δύο ημέρες και συντονιζόμαστε επίσης εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με όλες τις πληροφορίες μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνουν τον αυξανόμενο κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μια απειλή που πραγματικά αυξάνεται, παρά τις θετικές πληροφορίες για τον εμβολιασμό τις τελευταίες εβδομάδες,» είπε.

Όσον αφορά τη σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Jansa υπενθύμισε ότι η χώρα του συμμετείχε εντατικά στην προετοιμασία του προγράμματος στην αρχή της θητείας του. «Είμαστε μέρος μιας τρόικας με τη Γερμανία και την Πορτογαλία. Η Γερμανία θα ολοκληρώσει την προεδρία της στα τέλη του έτους και η Πορτογαλία θα πάρει τη σκυτάλη το νέο έτος. Στην αρχή, προσθέσαμε δύο προτεραιότητες στο κοινό πρόγραμμα: την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας και την κατάρτιση ενός σχεδίου για την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Από τον Μάιο, όταν το προσθέσαμε στο πρόγραμμα των τριών, και οι δύο προτεραιότητες όχι μόνο έχουν εγκριθεί, αλλά ήδη τυγχάνουν εντατικής επεξεργασίας.

«Δεν αναμένονται προετοιμασίες για την Προεδρία μας, καθώς αυτά τα πράγματα αποτελούν σαφώς μόνιμη απειλή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποδείχθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, δεν ήταν προετοιμασμένη για κανένα από αυτά,» δήλωσε ο πρωθυπουργός Janez Janša. /ibna