Η Κροατία απαγορεύει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Κροατία απαγορεύει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Κροατία, μαζί με πολλές άλλες χώρες, ανακοίνωσαν την προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της εξάπλωσης ενός νέου στελέχους του κορωνοϊού στο νησί.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δημοσίευσε χθες βράδυ ένα μήνυμα στο Twitter λέγοντας:

«Η Κροατία αναστέλλει προσωρινά τις επιβατικές πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία κατά τις επόμενες 48 ώρες ως προφύλαξη, έως ότου λάβουμε ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού.»

«Η προστασία της υγείας των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα,» ανέφερε ο Plenković.

Εκτός από την Κροατία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, οι Κάτω Χώρες, ο Καναδάς και η Ιταλία, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά έθνη έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή απαγορεύσεις για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από αναφορές για ένα πιο μολυσματικό και «εκτός ελέγχου» στέλεχος κορωνοϊού.

Η απαγόρευση, η οποία έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, είναι η πρώτη που επιβάλλεται σε οποιαδήποτε χώρα λόγω του κορωνοϊού από την Κροατία, η οποία μέχρι πρότινος είχε υιοθετήσει μια πολύ πιο χαλαρή προσέγγιση στις ερμηνείες των οδηγιών της ΕΕ. Ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δέχθηκε Αμερικανούς αυτό το καλοκαίρι, αρχικά χωρίς αρνητικό τεστ PCR έως τις 10 Ιουλίου.

Η Κροατία πιθανότατα θα ακολουθήσει άλλες χώρες της ΕΕ με την τρέχουσα απαγόρευση. Ανεξάρτητα από την απαγόρευση, θα υπάρξει αλλαγή στις βρετανικές απαιτήσεις για είσοδο στην Κροατία από την 1η Ιανουαρίου, όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit. Επί του παρόντος, η Κροατία παραμένει κλειστή για χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ για τουρισμό τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου, αν και ορισμένοι τουρίστες μπόρεσαν να εισέλθουν για οικονομικούς λόγους με προπληρωμένα καταλύματα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει την απαγόρευση, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σχετικά με την κοινή ανταπόκριση στα θαλάσσια, σιδηροδρομικά και οδικά ταξίδια από τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ηγέτες, Emmanuel Macron και Angela Merkel αντίστοιχα, μαζί με δύο ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ursula von der Leyen και τον Charles Michel, πραγματοποίησαν συνομιλίες επί του θέματος.

Μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα για το συντονισμό των δράσεων της ΕΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι παραμένει σε «στενή επαφή» με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την εμφάνιση του νέας στελέχους του κορωνοϊού.

Το νέο στέλεχος εξαπλώνεται πιο γρήγορα, ωστόσο δεν πιστεύεται ότι είναι πιο θανατηφόρα.

Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, η ίδια μετάλλαξη του ιού Covid-19 εντοπίστηκε επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία, δήλωσε ο ΠΟΥ στο BBC. /ibna