Β-Ε: Eκλογές στο Μόσταρ για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια

Β-Ε: Eκλογές στο Μόσταρ για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια

Με 65,33% των ψήφων καταμετρημένες στις τοπικές εκλογές στο Μόσταρ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή το πρωί της Δευτέρας, η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ BiH), το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα των Κροατών της Βοσνίας, εξακολουθεί να ηγείται στην κεντρική ζώνη της πόλης μπροστά από τον «Συνασπισμό για το Μόσταρ» που αποτελείται από πέντε πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του κύριου Βοσνιακού Κόμματος για τη Δημοκρατική Δράση (SDA).

Με βάση τις μέχρι τώρα καταμετρημένες ψήφους, η HDZ BiH έχει συγκεντρώσει 11, 973 ψήφους, ενώ ο Συνασπισμός για το Μόσταρ κέρδισε 9.421. Ο αριστερός συνασπισμός «BH Bloc» ακολουθεί με 3.629 ψήφους.

Ο κεντρικός εκλογικός κατάλογος για το Μόσταρ ολοκληρώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2020 με συνολικά 100.864 ψηφοφόρους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 150 τακτικά εκλογικά κέντρα, 16 εκλογικά κέντρα για τις εξ αποστάσεως ψήφους και σε 20 κινητές μονάδες για τους ψηφοφόρους που νοσούν από Covid-19 .

Συνολικά 1.717 εκλογικοί παρατηρητές από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, την Εκλογική Επιτροπή του Μόσταρ, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και διεθνείς παρατηρητές παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία.

Το Μόσταρ διεξήγαγε τις πρώτες εκλογές του από το 2008 την Κυριακή, με την προσέλευση των ψηφοφόρων σε τακτικά εκλογικά τμήματα να εκτιμάται στο 55,00%, δηλαδή περίπου 52.865 άτομα να έχουν ψηφίσει στις εκλογές για να εκλέξουν 35 συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο τους – 13 εκλεγμένους από την κεντρική ζώνη της πόλης και τους υπόλοιποι 22 από έξι άλλες εθνολογικές εκλογικές περιφέρειες. Ο νέος δήμαρχος της πόλης πρόκειται επίσης να εκλεγεί.

Ο Πρόεδρος της HDZ BiH Dragan Čovič δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το κόμμα θα κερδίσει το 40% των εδρών στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Μόσταρ.

Τόνισε ότι η HDZ BiH κέρδισε περίπου 20.000 ψήφους στις εκλογές, διπλασιάζοντας τον αριθμό ψήφων από τις τελευταίες εκλογές στο Μόσταρ που πραγματοποιήθηκαν πριν από 12 χρόνια.

«Αυτός ήταν ο στόχος μας. Πιστεύω ότι με αυτές τις 14 ή 15 εντολές θα μπορέσουμε να βρούμε συνεργάτες με τους οποίους μπορούμε να σχηματίσουμε πλειοψηφία δύο τρίτων, και σίγουρα να προστατεύσουμε τις θέσεις του Κροατικού λαού με πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλουμε το Μόσταρ να μετατραπεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και πιστεύω ότι υπάρχει επαρκής αριθμός εταίρων στο Μόσταρ που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο για το μέλλον της πόλης,» δήλωσε ο Čović.

Σημείωσε ότι ήρθε η ώρα «το Μόσταρ να χτιστεί πάνω σε ξεκάθαρα ευρωπαϊκά θεμέλια.» /ibna