Βόρεια Μακεδονία: Διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Βόρεια Μακεδονία: Διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Mustafa Şentop επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, συνοδευόμενος από κοινοβουλευτική αποστολή.

Στο πλαίσιο των επαφών του ο Şentop θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski, τον Πρωθυπουργός Zoran Zae, τον Πρόεδρο της Βουλής Talat Xhaferi και τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Salih Murat.

Ο Şentop σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις με αφορμή την Ημέρα Τουρκικής Εκπαίδευσης της 21ης Δεκεμβρίου όπου και θα εκφωνήσει ομιλία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ο οποίος θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της Έκθεσης «Ιστορική Περιπέτεια της Τουρκικής Τοξοβολίας»  του Ιδρύματος Τοξοβόλων και του Ινστιτούτου Yunus Emre, ενώ θα επισκεφτεί και το Διεθνές Βαλκανικό Πανεπιστήμιο όπου θα εκφωνήσει ομιλία προς τους νέους.

Ο Şentop στις 22 Δεκεμβρίου που είναι και η τελευταία ημέρα της επίσκεψης του θα επισκεφτεί το Διεθνές Σχολείο Maarif.

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο MIA, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας Şentop είπε ότι στη Βόρεια Μακεδονία διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες έχουν ζήσει μαζί για αιώνες με ειρήνη και ευημερία, και ότι στην Τουρκία το βλέπουν με ευχαρίστηση. Η ποικιλομορφία είναι πηγή πλούτου μιας χώρας και από την άποψη αυτή, πρόσθεσε, η Βόρεια Μακεδονία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στον κόσμο. Ταυτόχρονα, λέει ο Şentop, το γεγονός ότι η χώρα μας διατηρεί αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο με το σύνταγμα και τους νομικούς κανονισμούς είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη.

«Βλέπουμε ότι η Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας του 2001 και ο Νόμος για τις Γλώσσες που εγκρίθηκαν το 2008 επιβεβαιώνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το οποίο παρέχει εκπαίδευση σε αλβανικές, τουρκικές, ρουμανικές, σερβικές, βοσνιακές και βλάχικες γλώσσες. Η τουρκική κοινότητα στη Μακεδονία, από την οποία προέρχομαι επίσης, είναι πολύ ικανοποιημένη με τη χρήση αυτού του δικαιώματος και εκφράζουν αυτήν την ικανοποίηση σε κάθε περίσταση. Δηλαδή, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι όταν ακούμε από τους φίλους μας στην Βόρεια Μακεδονία για την ποιοτική εκπαίδευση στα τουρκικά στους αδελφούς μας σε όλη την Βόρεια Μακεδονία, με επικεφαλής το σχολείο του τουρκικού ιδρύματος Maarif που βρίσκεται στο Τέτοβο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Στις 21 Δεκεμβρίου 1944, εντός της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, η εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα επιτράπηκε και πάλι και αυτή η ημερομηνία έγινε αποδεκτή ως εθνική εορτή των Τούρκων στη Βόρεια Μακεδονία και ως ημέρα της τουρκικής διδασκαλίας./ibna