Δυτικά Βαλκάνια: Τσεχία και Σλοβακία μπλόκαραν τα συμπεράσματα για τη διεύρυνση-Ήττα για τη Βουλγαρία

Δυτικά Βαλκάνια: Τσεχία και Σλοβακία μπλόκαραν τα συμπεράσματα για τη διεύρυνση-Ήττα για τη Βουλγαρία

Άλλη μια αποτυχία για την Γερμανική Προεδρία που για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή των συμπερασμάτων της ετήσιας διεύρυνσης, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα κλείσουν το έτος χωρίς την έγκριση συμπερασμάτων.

Η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία δημοσίευσαν σήμερα κοινή δήλωση σχετικά με τη διαφωνία τους με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ για τη διεύρυνση που υπέβαλε η Γερμανική Προεδρία, αναφέροντας ότι το κείμενο ως έχει περιέχει στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της έννοιας της παραποίησης της ιστορίας.

«Δεδομένου του βασικού ρόλου αυτού του εγγράφου και μετά από προσεκτική εξέταση, δεν μπορέσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στο σχέδιο που παρουσιάστηκε για έγκριση σήμερα. Το κείμενο ως έχει περιέχει στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της έννοιας της παραποίησης της ιστορίας που κατά την άποψή μας θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τη διαδικασία διεύρυνσης και θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές στην πορεία», αναφέρει η δήλωση.

Πρόσθεσαν ότι δεν θα επιτρέψουν στην Ένωση να είναι ο κριτής της «κοινής μας ιστορίας, του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζουμε τον εαυτό μας ή τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε».

«Αυτά τα ζητήματα ανήκουν στα ενδιαφερόμενα μέρη και είμαστε εδώ για να τα υποστηρίξουμε με την εμπειρία των δικών μας θεραπευτικών διαδικασιών. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης, σταθεροποίησης και σύνδεσης πρέπει να μεταφέρουν ένα ενιαίο μήνυμα της ΕΕ σχετικά με την πολιτική για τη διεύρυνση, αφενός, και την πρόοδο και τις αδυναμίες των υποψηφίων και πιθανών υποψηφίων χωρών από την άλλη. Έχουν άμεσο αντίκτυπο σε ορισμένες πτυχές της πολιτικής και έθεσαν το στάδιο για την προσέγγιση της Ένωσης την προσεχή περίοδο», σημειώνει η κοινή δήλωση.

Προστίθεται ότι ο κύριος στόχος είναι και παραμένει η έγκριση του πλαισίου διαπραγμάτευσης το συντομότερο δυνατό.

«Πιστεύουμε μετά από περαιτέρω ανάλυση ότι το τρέχον κείμενο θα μπορούσε να περιπλέξει την έγκρισή του στην πορεία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των συναδέλφων μας χωρίς βαθιές επιπτώσεις στην προσέγγιση της Ένωσης. Επιπλέον, είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που δεν έχουν εγκριθεί τα διαπραγματευτικά πλαίσια τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την Αλβανία», τονίζουν σε κοινή δήλωση οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

Ανέφεραν επίσης ότι η Τσεχία και η Σλοβακία εκτιμούν τις προσπάθειες που κατέβαλε η γερμανική Προεδρία για την επίτευξη προόδου στην ατζέντα της διεύρυνσης και ότι οι δύο χώρες ήταν ανέκαθεν υποστηρικτές της πολιτικής διεύρυνσης τα τελευταία 16 χρόνια.

Η Βουλγαρία εκφράζει τη λύπη της για το απροσδόκητο βέτο

Προηγουμένως, η Βουλγαρία εμπόδισε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη διεύρυνση, τα οποία έπρεπε να εγκριθούν κατά την υπουργική σύνοδο στις 8 Δεκεμβρίου, λόγω διμερούς διαμάχης με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, η Βουλγαρία έδωσε τη συγκατάθεσή της για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη διεύρυνση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του COREPER II που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου για την οποία επιτεύχθηκε συναίνεση υπό τη γερμανική Προεδρία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

«Με την επιμονή της Βουλγαρίας, μια πρόταση συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα σχετικά με τη σημασία των συνθηκών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, και ότι η εφαρμογή τους θα οδηγήσει στο τέλος όλων των ισχυρισμών που βασίζονται σε παρερμηνεία της ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα συμπεράσματα εγκρίθηκαν ομόφωνα», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Η Βουλγαρία εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη διεύρυνση και τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης αποκλείστηκαν απροσδόκητα από δύο κράτη μέλη χωρίς εξήγηση κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου.

«Το βέτο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου κινδυνεύει να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΕΕ και εμποδίζει την Ένωση να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα στα Δυτικά Βαλκάνια, συγκεκριμένα σε σχέση με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αναλάβουν οι επίδοξες χώρες», κατέληξε η ανακοίνωση στον τύπο./ibna