Τουρκία: Καταδικάζει τη σύλληψη υπαλλήλου του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπία

Τουρκία: Καταδικάζει τη σύλληψη υπαλλήλου του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπία

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωση του καταδικάζει την σύλληψη του γραμματέα του Τουρκικού Γενικού Προξενείου στο νησί της Ρόδου.

«Καταδικάζουμε τη σύλληψη του Sebahattin Bayram, του γραμματέα του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Ρόδο, στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησαν οι ελληνικές αρχές για ισχυρισμούς κατασκοπείας σχετικά με τη λήψη φωτογραφιών σε σκάφη» αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνεχίζοντας η δήλωση αναφέρει ότι «κατά τη διαδικασία που οδήγησε στη σύλληψη του προσωπικού μας, που είναι Έλληνας πολίτης, η Ελλάδα έχει παραβιάσει τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Στην ανακοίνωση εγείρονται ανησυχίες για την ασφάλεια των Τουρκικών αποστολών στην Ελλάδα και αναφέρει «ανησυχούμε επίσης από τις δημοσιεύσεις των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το περιστατικό, καθώς παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και στοχεύουν το προσωπικό μας και την οικογένειά του, καθώς και τις αποστολές μας στην Ελλάδα και τους υπαλλήλους τους».

Καταλήγοντας το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του σημειώνει «έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα στις ελληνικές αρχές σχετικά με την έρευνα, η οποία πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από ορισμένους κύκλους που επιθυμούν να αυξήσουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία. Θα λάβουμε μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας».

Το χρονικό της σύλληψης

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρετε στην ανακοίνωση ο ένας εργάζονταν σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.

Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου».

Οι δυο Έλληνες πολίτες, συνελήφθησαν και μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι. Στη συνέχεια σήμερα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον Ανακριτή Ρόδου για του δυο ημεδαπούς. Πρώτο εκτελέστηκε σε βάρος του 35χρονου γραμματέα του Προξενείου της Τουρκίας στη Ρόδο, με την σύλληψή του στην οικία του. Ακολούθησε το ένταλμα και η σύλληψη του 55χρονου στρατολογημένου από τον γραμματέα, μάγειρα, στην οικία του στην Ροδόπη./ibna