Ρουμανία: Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν PNL, USR-PLUS και UDMR

Ρουμανία: Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν PNL, USR-PLUS και UDMR

Οι ηγέτες των κομμάτων PNL, USR-PLUS και UDMR κατέληξαν σήμερα σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν στο ότι επικεφαλής της κυβέρνησης θα είναι ο Florin Cîțu και ο Ludovic Orban θα είναι Πρόεδρος της Βουλής, όπως ανέφεραν στο Hotnews.ro πολιτικές πηγές. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην υποχώρηση του USR, που βεβαίως αναμένει αντάλλαγμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα υπουργεία θα κατανεμηθούν ως εξής: 8 στο PNL, 7 στο USR και 3 UDMR, και οι κ.κ. Dan Barna και Kelemen Hunor θα αναλάβουν θέση αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

Ο ευρωβουλευτής του PNL, Rareş Bogdan, δήλωσε προσερχόμενος στη Vila Lac 1, όπου διεξάγονται οι νέες διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων, ότι “σήμερα θα βγει λευκός καπνός”.

Στελέχη των Φιλελευθέρων, ωστόσο, μεταξύ των οποίων ορισμένοι υπουργοί -ή υπουργοποιήσιμοι- στη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού, εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη διαπραγμάτευση με το USR-PLUS και το UDMR, σύμφωνα με πολιτικές πηγές που επικαλείται το G4Media.

Συγκεκριμένα τα στελέχη αυτά εμφανίζονται δυσαρεστημένα από το γεγονός ότι ο Ludovic Orban φέρεται να έχει παραχωρήσει υπερβολικά πολλά υπουργικά αξιώματα προς το USR PLUS και το UDMR, (μόνο και μόνο) για να αποκτήσει ο ίδιος την προεδρία της Βουλής.

Μια άλλη πηγή δυσαρέσκειας στο PNL αποτελεί η πρόθεση του Ludovic Orban να προτείνει ως υπουργό Ανάπτυξης τον σημερινό υπουργό, Ion Ștefan, -εφόσον βέβαια το PNL διατηρήσει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο- και αυτό διότι έχει πολλάκις ασκηθεί εσωκομματική κριτική στον κ. Stefan.

Πριν από λίγο, η ενημερωτική ιστοσελίδα news.ro ανέφερε μία νέα υπόθεση εργασίας, που προβλέπει 8 υπουργεία για το PNL, μεταξύ άλλων τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Μεταφορών. Έξι υπουργεία προβλέπεται να αναλάβει το USR-PLUS, μεταξύ αυτών τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εργασίας, μολονότι και το USR επιθυμεί το Οικονομικών ή το Δικαιοσύνης. Στο UDMR αναλογούν τρία χαρτοφυλάκια, μεταξύ αυτών εκείνα των Επικοινωνιών και της Γεωργίας, όπως δήλωσαν στο news.ro  πολιτικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το PNL διεκδικεί τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Ευρωπαϊκών Πόρων και Οικονομικών.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το USR-PLUS θα αναλάβει τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Ενέργειας/Οικονομίας, Εργασίας και Περιβάλλοντος. Όπως αναφέραμε, το USR επιθυμεί επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης ή το Οικονομικών, όμως το PNL δεν φαίνεται διατεθειμένο να παραχωρήσει κανένα από τα δύο.

Στο UDMR αναλογούν τα υπουργεία Γεωργίας, Επικοινωνιών, Νεολαίας και Αθλητισμού.

O πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu,ανακοίνωσε χθες ότι το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος αποφάσισε κανένα μέλος της ηγετικής ομάδας ή πρόεδρος οργάνωσης να μην αναλάβει αξίωμα στο μελλοντικό Κοινοβούλιο. Όπως τόνισε, έφτασε η ώρα για τον εκσυγχρονισμό της παράταξης και για την προώθηση, από το PSD, στελεχών που να είναι νέοι και επαγγελματίες./ibna