Μαυροβούνιο: Διευκρινίσεις του Υπουργού Leposavić για τις τροποποιήσεις στο Νόμο περί Θρησκευτικής Ελευθερίας

Μαυροβούνιο: Διευκρινίσεις του Υπουργού Leposavić για τις τροποποιήσεις στο Νόμο περί Θρησκευτικής Ελευθερίας

Η νέα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει κάνει περισσότερα σε πέντε ημέρες όσον αφορά τον διαθρησκευτικό διάλογο από ό,τι η προηγούμενη σε πέντε χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων Vladimir Leposavić, τονίζοντας ότι η πρόταση για τροποποιήσεις του νόμου για την ελευθερία της θρησκείας υιοθετήθηκε ομόφωνα κατά τη χθεσινή συνεδρία.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Leposavić δήλωσε ότι δεν ήταν απαραίτητη η δημόσια διαβούλευση καθώς οι προτεινόμενες αλλαγές δεν αλλάζουν την ουσία του νόμου, ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι πιο «θρησκευτικά ευαίσθητος» από ό,τι στο παρελθόν.

«Αυτός ο νόμος δεν απαιτεί πρόσθετους οικονομικούς πόρους, δεν αλλάζει το σύστημα της κρατικής διοίκησης, δεν αφαιρεί τυχόν κεκτημένα δικαιώματα,» επεσήμανε ο Leposavić.

Η ουσία του νόμου, είπε, έγκειται όχι στην υπόδειξη της θέσης ή της ιεραρχίας των θρησκευτικών κοινοτήτων, αλλά σε μια προσπάθεια να βρεθούν αυτές σε ισότιμη θέση και οι συνθήκες της εργασίας τους να είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να ανθίσουν ελεύθερα και ισότιμα.

Σύμφωνα με τον Leposavić, ο νόμος θα πρέπει να αποτελεί γέφυρα για την καθιέρωση μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, η οποία ήταν το σύνθημα και μέρος των πολιτικών τους προγραμμάτων μέχρι στιγμής.

«Όσον αφορά τις εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων και των εκπροσώπων των θρησκευτικών κοινοτήτων στο Μαυροβούνιο, αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερα σε πέντε ημέρες όσον αφορά τον διαθρησκευτικό διάλογο από ό,τι ο προκάτοχός της σε πέντε χρόνια,» δήλωσε Leposavić.

Όπως ανέφερε, ο υφιστάμενος νόμος είχε μια αποστειρωμένη στάση απέναντι στις θρησκευτικές κοινότητες και τις εκκλησίες, και η ύπαρξή τους αναφερόταν μόνο τύποις.

«Διορθώνοντας τα λάθη του προηγούμενου νομοθέτη, καταφέραμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και τώρα έχουμε μια πρόταση για έναν νέο νόμο που έχει καταστεί θρησκευτικά ευαίσθητος και ο οποίος κατευθύνεται προς την κάλυψη των αναγκών και την προστασία των δικαιωμάτων των εκκλησιών και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων,» δήλωσε ο Leposavić.

Εκτίμησε ότι οι νέες λύσεις είναι καλές για όλους τους πολίτες επειδή, όπως ανέφερε, επιβεβαιώνουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ως ένα από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι υπάρχουσες θρησκευτικές κοινότητες δεν χάνουν τη νομική τους υπόσταση. Τα κεκτημένα δικαιώματα διατηρούνται και δεν απαιτείται επανεγγραφή, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρότερες θρησκευτικές κοινότητες,» επεσήμανε ο Leposavić.

Όπως εξήγησε, οι υπογεγραμμένες συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ του κράτους και των θρησκευτικών κοινοτήτων γίνονται σεβαστές και η νομική τους ισχύς δεν αμφισβητείται.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Leposavić, αυτές αναφέρονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή εκείνα τα θρησκευτικά κτίρια που έχουν το καθεστώς των πολιτιστικών αγαθών να προστατεύονται σύμφωνα με ολόκληρο τον νόμο για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

Είπε ότι ο κατάλογος των υφιστάμενων θρησκευτικών κοινοτήτων είχε βελτιωθεί, «οπότε δεν υπήρχε περιοριστική στέρηση δικαιωμάτων που είχαν ήδη αποκτηθεί.»

Ο Leposavić σημείωσε ότι όλες οι προτάσεις των εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων υιοθετήθηκαν, προσθέτοντας ότι ένα μέρος των προτάσεων αφορούσε αιτήματα που δεν μπορούν να ρυθμιστούν από αυτόν τον Νόμο, επειδή υπάρχει ανάγκη φοροαπαλλαγής, ρύθμισης των μεταφορών και των συναφών.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (CPC) δήλωσε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της, ο Leposavić δήλωσε ότι διεξήχθη διάλογος με όλες τις παραδοσιακές θρησκευτικές κοινότητες.

Όταν ρωτήθηκε εάν η CPC θεωρείται παραδοσιακή θρησκευτική κοινότητα, ο Leposavić απάντησε ότι, παρόλο που διατηρεί προσωπική γνώμη επί του θέματος, δεν εναπόκειται σε αυτόν να επιβαρύνει το τμήμα των πολιτών με διαφορετικές απόψεις και ότι ως αξιωματούχος απαιτείται να διατηρεί ίση στάση απέναντι σε όλους. /ibna

Πηγή: ΜΙΝΑ