Β-Ε: Mηνύματα από τη διεθνή κοινότητα πριν από τις εκλογές στο Μόσταρ

Β-Ε: Mηνύματα από τη διεθνή κοινότητα πριν από τις εκλογές στο Μόσταρ

Οι πολίτες του Μόσταρ, η για χρόνια διαιρεμένη πόλη στον ποταμό Neretva στη νότια Β-Ε, θα εκλέξουν εντέλει τους εκπροσώπους τους στην τοπική συνέλευση, καθώς και δήμαρχο.

Μετά από 12 χρόνια διαφωνίας σχετικά με τον εκλογικό νόμο, οι πολιτικοί εκπρόσωποι αποφάσισαν να διενεργήσουν εκλογές σε αυτήν την πόλη την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας κάλεσαν έτσι τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα ψήφου τους. Ο Valentin Inzko, Επικεφαλής του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου, είπε ότι οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιούν «τις δυνάμεις της Βόννης.»

«Δώδεκα χρόνια από την τελευταία τους ευκαιρία να ψηφίσουν τους τοπικούς εκπροσώπους τους, καλώ τώρα τους πολίτες του Μόσταρ να απαντήσουν με έντονη προσέλευση στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Χρησιμοποιήστε τις προσωπικές σας δυνάμεις της Βόννης και ψηφίστε!

Επιπλέον, απευθύνω έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν, βάσει ζητημάτων και προτεινόμενων λύσεων που στοχεύουν στην προώθηση του Μόσταρ. Η όμορφη, παγκοσμίως διάσημη πόλη του Μόσταρ και όλοι οι κάτοικοί του, ειδικά οι νέοι, αξίζουν όσο όλοι οι υπόλοιποι στη Β-Ε την ευκαιρία να έχουν ένα λαμπρό και ευημερούμενο μέλλον, και να ζήσουν σε μια ζωντανή και οικονομικά ακμάζουσα πόλη όπου μπορούν να χτίσουν ένα μέλλον για τους ίδιους. Έχετε όλες τα φόντα για να επιτύχετε. Αγαπητοί κάτοικοι του Μόσταρ, χρησιμοποιήστε το δικαίωμα ψήφου, ακούστε τη φωνή σας και μην αφήσετε άλλους να αποφασίσουν για εσάς ή την πόλη σας,» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους να προστατεύσουν τους ίδιους και τους ανθρώπους που εργάζονται στα εκλογικά τμήματα, τηρώντας τα προβλεπόμενα επιδημιολογικά μέτρα και ακολουθώντας τις οδηγίες που εξέδωσε η Εκλογική Επιτροπή της Πόλης. Επαίνεσε επίσης την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Β-Ε για τη διοργάνωση δύο διαδοχικών εκλογών υπό δύσκολες συνθήκες.

Η Kathleen Kavalec, Επικεφαλής της Αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε, ενθάρρυνε «όλους τους νόμιμους ψηφοφόρους να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να ενισχύσουν τη δημοκρατία, ασκώντας το δικαίωμα ψήφου σας για τους υποψηφίους που πιστεύετε ότι θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα της κοινότητάς σας. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της πανδημίας COVID-19, καλούμε όλους τους ψηφοφόρους να προστατεύσουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τους εργαζόμενους στα εκλογικά τμήματα φορώντας μάσκες και σεβόμενοι όλα τα επιδημιολογικά μέτρα κατά την ψηφοφορία.»

Προσέθεσε ότι, στις 18 Νοεμβρίου 2020, πολλά πολιτικά κόμματα, συνασπισμοί και ανεξάρτητοι υποψήφιοι που συμμετείχαν σε αυτές τις τοπικές εκλογές υπέγραψαν δέσμευση να σεβαστούν τις αρχές των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

«Όσοι υπέγραψαν τη δέσμευση συμφώνησαν να διασφαλίσουν μια ειρηνική και δίκαιη εκλογική διαδικασία και να τηρήσουν βασικές δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της νομιμότητας των εκλογών, να αποφύγουν την άσκηση πολιτικής πίεσης στους ψηφοφόρους και να αποφύγουν τη χρήση εμπρηστικής ή διχαστικής ρητορικής. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους υποψηφίους να σεβαστούν αυτές τις αρχές, να δείξουν σεβασμό στους ανταγωνιστές τους και στους ψηφοφόρους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ημέρα των εκλογών, και να αποδεχθούν τα επισήμως επιβεβαιωμένα εκλογικά αποτελέσματα. Ζητούμε ειρηνικούς εορτασμούς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων,» τόνισε η Kavalec. /ibna