Κροατία: Νέα μέτρα για την περίοδο των γιορτών

Κροατία: Νέα μέτρα για την περίοδο των γιορτών

Ο επικεφαλής του Εθνικού Προσωπικού Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Davor Božinović, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιβληθούν νέα επιδημιολογικά μέτρα στην περίοδο των εορτών από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης μετακινήσεων μεταξύ κομητειών και της επανεισαγωγής ταξιδιωτικών πάσων.

«Δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης, οι παραχωρήσεις δεν μπορούν να είναι μια επιλογή,» δήλωσε ο Božinović σε συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Αρχηγού Πολιτικής Προστασίας. Τόνισε ότι τα νέα μέτρα επιδιώκουν να μεταδώσουν ένα μήνυμα ότι, σε αυτήν την επικίνδυνη περίοδο, είναι απαραίτητο «ο πληθυσμός να ηρεμήσει και οι επισκέψεις να περιορίζονται στο ελάχιστο.»

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ένωσης εργοδοτών και επιτεύχθηκε συμφωνία που προτείνει οι εργαζομένοι να μπορούν να χρησιμοποιούν την ετήσια άδεια τους για την περίοδο από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου.

Η επέκταση των υφιστάμενων μέτρων, η οποία τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 21ης ​​Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει μια διάταξη σύμφωνα με την οποία επιτρέπονται κατ’ ανώτατο όριο δέκα άτομα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις.

Όποτε είναι δυνατόν, οι μαζικοί εορτασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης ή άλλως, και μόνο κατ’ εξαίρεση στις 24 και 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ειδικές συστάσεις του CNIPH.

Όσον αφορά τις επαγγελματικές παραστάσεις και τα προγράμματα, ο αριθμός των παρευρισκομένων είναι περιορισμένος ανάλογα με το μέγεθος του χώρου, με ελάχιστη απόσταση επτά τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο.

Τα πάσα θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου και δε θα ισχύουν για βασικό προσωπικό για τη συντήρηση της κυκλοφορίας, την καθημερινή κυκλοφορία των υπαλλήλων υγειονομικής περίθαλψης, την παράδοση φαρμάκων, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσιών ασφαλείας, δημοσιογράφων, ασθενών, μετακινήσεων για λόγους εργασίας, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών και διπλωματικό προσωπικό.

Τα πάσα θα εκδίδονται από τα κεντρικά γραφεία πολιτικής προστασίας του νομού, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ή διαμονής, και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 8 Ιανουαρίου 2021, δήλωσε ο Božinović.

Οι πολίτες της πόλης του Ζάγκρεμπ μπορούν να φτάσουν στα ακραία σύνορα της κομητείας του Ζάγκρεμπ χωρίς πάσο. Κατά την είσοδο/έξοδο από την περιοχή, θα πρέπει να σέβονται το μέτρο και να προσκομίζουν ταυτότητα που να αποδεικνύει την κατηγορία ή το πάσο.

«Δεν πρόκειται για απόφαση εισαγωγής πάσων, αλλά για απαγόρευση μετακινήσεων. Τα πάσα χρησιμοποιούνται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και είναι σημαντικά για τη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας. Το θέμα είναι να δώσουμε στους πολίτες ένα επιπλέον μήνυμα για να μην ταξιδεύουν ή να συμμετέχουν σε εορτασμούς,» τόνισε ο Božinović.

Η πρόθεση, λέει, είναι να ληφθούν προσωρινές αποφάσεις που δεν θα επεκταθούν εκτός εάν είναι απαραίτητες λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης. Αυτές οι αποφάσεις θα μπορούσαν να αποφέρουν αποτελέσματα ήδη από τις 8 Ιανουαρίου, κάτι που θα είναι σημαντικό για την αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κροατία. Η διαπραγμάτευση, προσέθεσε ο υπουργός, θα εξαρτηθεί από τις επιδημικές τάσεις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν και σε ποιον οι εργοδότες πρέπει να αποδείξουν ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, ο Božinović είπε ότι τα κεντρικά έχουν ήδη εργαστεί σε αυτό το κομμάτι και ήδη δίδονται απαντήσεις.

Για όσους έχουν πληρώσει για διαμονή διακοπών, επιβεβαίωσε ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσουν με το σχέδιό τους.

Όσον αφορά τη δυνατότητα των φοιτητών να ταξιδέψουν, επεσήμανε ότι αυτοί παρακολουθούν κυρίως μαθήματα στο Διαδίκτυο εδώ και εβδομάδες, αν όχι περισσότερο, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα δε βρίσκονται στον τόπο σπουδών τους.

Όταν ρωτήθηκε τι συνέβη σε εκείνους που έχουν δηλώσει κατοικία σε έναν νομό και τόπο διαμονής σε άλλο, τόνισε ότι πρόκειται για απόφαση απαγόρευσης της αναχώρησης και όχι απαγόρευση επιστροφής. Μια κατοικία, λέει, έχει ανώτερη θέση εάν είναι ρυθμιζόμενη και μόνιμη.

Είπε επίσης ότι θα έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει πάσα το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι είχε πρόσφατα παρόμοια εμπειρία.

Όσον αφορά τις διεθνείς πτήσεις, επεσήμανε ότι, εφόσον πληρούν τα κριτήρια για την είσοδο σε διεθνή πτήση, οι επιβάτες σαφέστατα θα μπορούσαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ. /ibna