Σλοβενία: Ορατός ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης μετά την αποχώρηση του DeSUS από τον κυβερνώντα συνασπισμό

Σλοβενία: Ορατός ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης μετά την αποχώρηση του DeSUS από τον κυβερνώντα συνασπισμό

Το συμβούλιο του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS) αποφάσισε υπέρ της πρότασης της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος για την αποχώρηση του DeSUS από τον τρέχοντα συνασπισμό και τη στήριξη του αρχηγού του Karl Erjavec ως υποψηφίου εντολοδόχου πρωθυπουργού.

Ο Erjavec δήλωσε στα ΜΜΕ ότι αναμένει από την αναπληρώτρια ομάδα του DeSUS στο κρατικό κοινοβούλιο να ακολουθήσει την απόφαση που υποστηρίζεται από 37 από τα 47 μέλη του DeSUS που ψήφισαν την Πέμπτη το απόγευμα. Η υποστήριξη για τον Erjavec ως υποψήφιο εντολοδόχο πρωθυπουργό εκφράστηκε από 40 μέλη.

Ο πρόεδρος του DeSUS δήλωσε ότι στην ψηφοφορία συμμετείχαν ο αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας DeSUS Franc Jurša και ο βουλευτής Jurij Lep, αμφότεροι υποστηρίζοντας την πρόταση για έξοδο από τον συνασπισμό με τους κυβερνώντες Δημοκρατικούς (SDS) του πρωθυπουργού Janez Janša.

Ο βουλευτής Branko Simonovič προσέθεσε ο Erjavec είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει και θα σεβαστεί τις αποφάσεις των κύριων οργάνων του κόμματος, αναμένοντας το ίδιο από τον βουλευτή Ivan Hršak. Ο Erjavec αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την αναπληρωτή ομάδα.

Ωστόσο, ένας από τους πέντε βουλευτές και ο μεγαλύτερος επικριτής του Erjavec, Robert Polnar, πρόκειται να αποβληθεί από το κόμμα, σύμφωνα με την πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής.

Αυτό εξαρτάται από την τοπική οργάνωση του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο Polnar (Šentjur), δήλωσε ο Erjavec, ο οποίος αναμένει ότι ο Polnar θα αποβληθεί από το DeSUS είτε σήμερα ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Θα αποβληθεί επίσης από την αναπληρωτή ομάδα DeSUS.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης που είναι μέλη του DeSUS, δηλαδή ο υπουργός Υγείας Tomaž Gantar και ο υπουργός Γεωργίας Jože Podgoršek, δεν θα παραιτηθούν, και εναπόκειται στον πρωθυπουργό να αποφασίσει πότε θα απομακρυνθούν.

«Ο Gantar έχει σημαντικό ρόλο αυτή τη στιγμή και δεν θέλουμε να φύγει έτσι απλά και να προκαλέσει αβεβαιότητα στον πρωθυπουργό,» δήλωσε ο Erjavec.

Ο Janša ανταπάντησε στο Twitter λέγοντας ότι οι υπουργοί του DeSUS πρέπει να αποφασίσουν εάν βρίσκονται ή όχι στον συνασπισμό, επισημαίνοντας μια διάταξη του κανονισμού του κόμματος που ορίζει ότι, εάν το κόμμα αποχωρήσει από έναν συνασπισμό, οι υπουργοί πρέπει να παραιτηθούν ή να χάσουν την ιδιότητά τους ως μελών του κόμματος.

«Είναι δύσκολο να συνεργαστείς με κάποιον που κάνει κινήσεις που δεν συμμορφώνονται καν με τους δικούς του κανονισμούς… Η σύγχυση είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε σε αυτήν την εντελώς σοβαρή κατάσταση.»

Ο Erjavec εξήγησε ότι το DeSUS απομακρύνεται από το συνασπισμό λόγω της κρίσιμης κατάστασης στη Σλοβενία, προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν ήταν η επιδημία ή το έργο των μεμονωμένων υπουργών, αλλά οι πολιτικές που ακολουθούσε ο Janša.

«Δεν έχουμε σημαντικές παρατηρήσεις όσον αφορά τη συμφωνία συνασπισμού, αλλά το πρόβλημα έγκειται σε διαδικασίες που παρακάμπτουν τη συμφωνία συνασπισμού, ειδικά όταν πρόκειται για ιδεολογικά θέματα και παρεμβολές στα μέσα ενημέρωσης,» μετέφερε το STA.

Ο Erjavec ανέφερε επίσης τις εξελίξεις στο αστυνομικό τμήμα και την «τεράστια πίεση σε όλα τα σημαντικά κοινωνικά υποσυστήματα,» προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε τον ‘Ορμπανισμό’ της Σλοβενίας και ένα αυταρχικό σύστημα.»

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, το DeSUS επιθυμεί η Σλοβενία ​​να «προλάβει το γαλλο-γερμανικό τρένο και θέλουμε να είμαστε στο γκρουπ των βασικών χωρών της ΕΕ.» Για να συμβεί αυτό, η Σλοβενία ​​χρειάζεται διαφορετική κυβέρνηση, είπε.

Ο Gantar τόνισε ότι η απόφαση αποχώρησης από τον συνασπισμό ήταν λογική λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει υπουργός υγείας μέχρι να μην υπάρξει άλλη λύση, καθώς η κατάσταση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ήταν σοβαρή.

Καλούμενος να σχολιάσει τη δήλωση του Janša ότι πρέπει να αφιερωθεί στις προετοιμασίες για τον εμβολιασμό Covid-19 και όχι σε προσπάθειες να ανατρέψει την κυβέρνηση, ο Gantar είπε ότι η ομάδα του είχε επενδύσει τόση προσπάθεια τους τελευταίους μήνες, ώστε τέτοιες δηλώσεις ήταν απλά «εκτός τόπου και χρόνου.»

Ο Erjavec βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τους ηγέτες των τεσσάρων κεντροαριστερών κομμάτων που απαρτίζουν τον άτυπο συνασπισμό Συνταγματικής Αψίδας (KUL), ο οποίος θέλει να αποσύρει την κυβέρνηση με εποικοδομητική ψήφο χωρίς εμπιστοσύνη.

Η ψηφοφορία απαιτεί από τους υποστηρικτές να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να προτείνουν έναν υποψήφιο για εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Τα φιλο-Janšικά ΜΜΕ σχολίασαν την Παρασκευή ότι η κίνηση του DeSUS αποτελεί «πραξικόπημα από το βαθύ κράτος στην κυβέρνηση». Η αρθρογράφος της Demokracija Nina Žoher κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι ορέξεις του βαθέος κράτους είναι τεράστιες, καθώς έχει έρθει η στιγμή που θα διανεμηθούν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων, τα οποία διαπραγματεύτηκε ο Janša στις Βρυξέλλες.»

«Καθίσταται καθ’ όλα προφανές ότι πρόκειται μόνο για χρήματα και για τίποτα άλλο. Εντούτοις, ακόμη και ένας τυφλός μπορεί να δει ότι η ομάδα που αγωνίστηκε μέχρι θανάτου στις αρχές του έτους δεν πρόκειται να εμφανιστεί με καλύτερες προθέσεις τώρα. Άλλωστε, οι διαφορές ανάμεσα σε όσους επιθυμούν την εξουσία είναι τεράστιες και η δυσαρέσκεια παραμένει. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι καλό για τους πολίτες, αλλά μόνο για ένα άπληστο βαθύ κράτος. Πράγματι, γνωρίζουν ότι μπορούν, μεταξύ άλλων, να ταΐζουν τα δικά τους ΜΜΕ με και έτσι να τροφοδοτούν ιστορίες που είναι προς όφελός τους,» καταλήγει το OP/ED. /ibna