Κοσσυφοπέδιο: Πρώην μέλη του KLA θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη Χάγη

Κοσσυφοπέδιο: Πρώην μέλη του KLA θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη Χάγη

Σήμερα στις 18 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εμφάνιση των πρώην μελών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), Hysni Gucati και Nasim Haradinaj, στην αίθουσα των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου (KSC) στη Χάγη.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Βετεράνων του KLA, Hysni Gucati και ο αναπληρωτής του Nasim Haradinaj συνελήφθησαν στις 25 Σεπτεμβρίου στο Κοσσυφοπέδιο από το Γραφείο Ειδικών Εισαγγελέων (SPO) και μεταφέρθηκαν στη Χάγη στις 26 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης και την εντολή μεταφοράς που εκδόθηκε από τον δικαστή των ειδικών τμημάτων του Κοσσυφοπεδίου. Κατηγορούνται από τον SPO με κατηγορίες κατά της απονομής της δικαιοσύνης, δηλαδή παρεμπόδιση επίσημων προσώπων κατά την εκτέλεση επίσημων καθηκόντων, εκφοβισμός μαρτύρων, αντίποινα και παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας.

Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο επιβεβαιωμένο κατηγορητήριο σχετίζονται με μια βάσιμη υποψία ότι, μεταξύ τουλάχιστον 7 και 25 Σεπτεμβρίου 2020, με την ευκαιρία τριών συνεντεύξεων Τύπου και άλλων εκπομπών, καθώς και μέσω περαιτέρω διάδοσης, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Haradinaj και Gucati αποκάλυψαν, χωρίς άδεια, πληροφορίες προστατευόμενες βάσει του νόμου των Ειδικών Επιμελητηρίων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων αναγνώρισης ορισμένων (δυνητικών) μαρτύρων.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής εμφάνισης, ο προδικαστικός δικαστής διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος νομικής εκπροσώπησης, και ότι οι κατηγορούμενοι κατανοούν τις κατηγορίες εναντίον τους./ibna