Κύπρος: Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2021, θλίψη και απογοήτευση εξέφρασε ο Αναστασιάδης

Κύπρος: Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2021, θλίψη και απογοήτευση εξέφρασε ο Αναστασιάδης

Καταψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας 24 ψήφισαν υπέρ, 29 κατά. Υπέρ ψήφισαν 24 συνολικά Βουλευτές. Οι 18 Βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι δύο της Αλληλεγγύης, δύο παρόντες Βουλευτές Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι δύο Βουλευτές του ΕΛΑΜ.

Κατά ψήφισαν συνολικά 29 Βουλευτές. Οι 16 Βουλευτές του ΑΚΕΛ, έξι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι τρεις Βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι δύο Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και η Βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Επίσης, Με 50 ψήφους υπέρ και καμία αποχή ή κατά, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε Σχέδιο Απόφασης με το οποίο εξουσιοδοτεί τη διενέργεια δαπάνης από τον λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου για την χρήση του μηνός Ιανουαρίου 2021 (δωδεκατημόρια).

Η Κυβέρνηση προτίθεται εντός Ιανουαρίου να καταθέσει εκ νέου στη Βουλή προϋπολογισμό για το 2021 μετά την καταψήφισή του από την Βουλή, είπε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του στη Βουλή, εκφράζοντας την ελπίδα να ψηφιστεί και να επανέλθει η ομαλότητα.

Αναφερόμενος στη σημερινή καταψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και απογοήτευση επισημαίνοντας σε γραπτή δήλωση ότι «εκείνο που θα καταγραφεί στην 60χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η  για πρώτη φορά,  για λόγους μάλιστα ξένους προς την φιλοσοφία του προϋπολογισμού, καταψήφιση του.

Συνεχίζοντας σημείωσε «κατανοώ απόλυτα και σέβομαι τις θέσεις των κομμάτων, που είτε ως αποτέλεσμα διαφορετικής οικονομικής θεώρησης ή επί μέρους απόψεων που αφορούν τομείς πολιτικής, τήρησαν αρνητική στάση στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού».

«Εκείνο όμως που δεν κατανοώ», σημείωσε ο Αναστασιάδης, «είναι την αρνητική ψήφο του Δημοκρατικού Κόμματος που επιχειρεί εκβιαστικά να υποκαταστήσει τη νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση και να εξουδετερώσει άλλους ανεξάρτητους θεσμούς.»

«Η σημερινή συμπεριφορά του Δημοκρατικού Κόμματος, ούτε τον προφασιζόμενο στόχο εξυπηρετεί, ούτε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα μίας κοινωνίας που κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που σήμερα βιώνουμε, έχει την απόλυτη ανάγκη στήριξης της πολιτείας».

«Η μη ψήφιση του προϋπολογισμού, δεν είναι την Κυβέρνηση που τιμωρεί, είναι τις επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, όσους λόγω των οδυνηρών μέτρων κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, τις ευάλωτες ομάδες που έχουν ανάγκη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και  τους χαμηλοσυνταξιούχους, συνεχίζει ο Αναστασιάδης στην δήλωση του.

«Τιμωρούν όσους έχουν ανάγκη ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας, τιμωρούν όσους αναμένουν με αγωνία τον εμβολιασμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.»

Καταλήγοντας στη δήλωση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση  δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος. Τις επόμενες των ημερών θα συνεχίσουμε το δημιουργικό διάλογο με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου το συντομότερο να πετύχουμε την ψήφιση του προϋπολογισμού.»/ibna