Β-Ε: «Στον αέρα» οι διπλωματικοί δίαυλοι με αφορμή ένα δώρο στον Lavrov

Β-Ε: «Στον αέρα» οι διπλωματικοί δίαυλοι με αφορμή ένα δώρο στον Lavrov

Μετά την παρουσίαση από τον Πρόεδρο της προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik στο Ανατολικό Σεράγεβο τη Δευτέρα το βράδυ στο Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov του επιχρυσωμένου εικονιδίου 300 ετών που βρέθηκε κοντά στο Lugansk, σημειώθηκε «έκρηξη» στα διπλωματικά κανάλια μεταξύ Ουκρανίας και Β-Ε.

Η Ουκρανική Πρεσβεία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κάλεσε επίσημα το Υπουργείο Εξωτερικών της Β-Ε να παράσχει εξηγήσεις σχετικά με το πώς κατέληξε η εικόνα στα χέρια του Milorad Dodik, γεγονός που θα του επέτρεπε να την χαρίσει στον Ρώσο υπουργό. Η ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι η εικόνα βρέθηκε κοντά στο Lugansk, την οποία η Ουκρανία θεωρεί κατεχόμενη περιοχή από τη Ρωσία, με την τελευταία να αποδίδει στην υπόθεση πολιτική και όχι μόνο πολιτιστική διάσταση.

Η υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε Bisera Turković επιβεβαίωσε ότι είχε φτάσει στο Υπουργείο διπλωματικό σημείωμα της Ουκρανίας.

«Ως αποτέλεσμα της επιλογής του Milorad Dodik, η χώρα μας κατηγορείται από την ουκρανική πρεσβεία,» δήλωσε η Turković.

Προσέθεσε ότι η ουκρανική επιστολή πρέπει να απαντηθεί το συντομότερο δυνατό.

«Γνωρίζω από τους συνεργάτες μου ότι έφτασε μια επιστολή στην οποία η Πρεσβεία της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι η εικόνα που δόθηκε στον υπουργό Lavrov αποτελεί θησαυρό της Ουκρανίας. Ρωτούν πώς ήρθε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αναφέρονται στο διεθνές δίκαιο, ζητώντας πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο έφθασε στη Βοσνία, πώς κατέληξε στα χέρια των εκπροσώπων μας και πώς μεταβιβάστηκε. Απαιτούν διευκρινίσεις με επιτακτικότητα,» λέει η Turković.

Μεταξύ άλλων, δηλώνει ότι πρόκειται για τη φυσιολογική ακολουθία πραγμάτων να διερευνηθεί πώς προέκυψε αυτή η συναλλαγή.

«Έχουμε αρμόδια θεσμικά όργανα, δηλαδή την Εισαγγελία της Β-Ε, η οποία βάσει αυτής της επιστολής διαθέτει μια σοβαρή βάση για να ελέγξει πώς προέκυψε η κατοχή της ξένης ουκρανικής περιουσίας,» δήλωσε η Turković.

Αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση της RS καλούν επίσης τον Dodik να εξηγήσει πώς έπεσε στα χέρια του το εικονίδιο, επιχρυσωμένο και με σφραγίδα που αποδεικνύει την προέλευσή του, και ιδίως γιατί δόθηκε σε Ρώσο διπλωμάτη. /ibna