Μαυροβούνιο: Ακόμη μια βάρκα με μετανάστες σταμάτησαν οι Αρχές

Μαυροβούνιο: Ακόμη μια βάρκα με μετανάστες σταμάτησαν οι Αρχές

Τα σκάφη της Αστυνομίας και της Ναυτικής Ασφάλειας του Μαυροβουνίου σταμάτησαν ένα πλωτό σκάφος που μετέφερε περίπου 50 μετανάστες στη θάλασσα, εμποδίζοντας την παράνομη διέλευση των κρατικών συνόρων.

Η Αστυνομική Διοίκηση ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι οι χειριστές του Περιφερειακού Κέντρου της Αστυνομικής Συνοριακής Νότιας διαπίστωσαν χθες το βράδυ με το υποσύστημα Ραντάρ της Υπηρεσίας Ναυτικής Ασφάλειας την αναχώρηση ενός άγνωστου σκάφους από τον κόλπο του Trsteno.

«Οι χειριστές του Περιφερειακού Κέντρου Συνοριακής Αστυνομίας Νότου χθες το βράδυ εντόπισαν την αναχώρηση άγνωστου σκάφους από τον κόλπο Trsteno με το υποσύστημα ραντάρ της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας. Σίγουροι ότι το εν λόγω σκάφος θα διέσχιζε τα κρατικά σύνορα κατευθυνόμενο παράνομα προς την ανοιχτή θάλασσα, το NCC Podgorica ζήτησε την άμεση επέμβαση του ελικοπτέρου Guardia di Finanze στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης JO MONTENEGRO Maritime FRONTEX,» ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η αστυνομία.

Αναφέρθηκε ότι ο αισθητήρας παρατήρησης θερμικής απεικόνισης ανίχνευσε μεγάλη ποσότητα θερμότητας στο κάτω κατάστρωμα του σκάφους, γεγονός που υποδεικνύει την παρουσία μεγάλου αριθμού ατόμων.

«Τα σκάφη της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας για την Ασφάλεια στη Θάλασσα εστάλησαν στη θέση του πλωτού σκάφους, το οποίο σταμάτησε στην οικονομική ζώνη μετά από καταδίωξη. Έκτοτε διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν περίπου 50 μετανάστες,» ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η ονομασία του πλοίου ταυτοποιήθηκε ως «Ποσειδώνας», το οποίο πλέει υπό σουηδική σημαία.

Μια παρόμοια υπόθεση αναφέρθηκε σχεδόν πριν από δύο μήνες, όταν η αστυνομία του Μαυροβουνίου σταμάτησε ένα πλοίο που μετέφερε 52 μετανάστες τουρκικής ιθαγένειας, οι οποίοι σκόπευαν να διασχίσουν παράνομα τα κρατικά σύνορα και να εισέλθουν στην Ιταλία. Οι μετανάστες ήταν κρυμμένοι στο κάτω κατάστρωμα ενός σκάφους που έπλεε υπό κροατική σημαία, ενώ το πλήρωμα είχε σερβική ιθαγένεια.

Ανεπίσημα, η προσπάθεια παράνομης διέλευσης μέσω θαλάσσης από την Τουρκία στην Ιταλία μπορεί να κοστίσει έως και 6.000 ευρώ ανά άτομο. /ibna