Κροατία: Ο Grlić Radman προτρέπει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την απόφαση για την ΑΟΖ

Κροατία: Ο Grlić Radman προτρέπει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την απόφαση για την ΑΟΖ

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Gordan Grlić Radman προέτρεψε τους βουλευτές την Πέμπτη να υποστηρίξουν την απόφαση για την κήρυξη μιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Αδριατική Θάλασσα.

«Κηρύσσοντας ΑΟΖ, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για τη νομική προστασία της Αδριατικής Θάλασσας,» δήλωσε ο υπουργός απευθυνόμενος στο κροατικό Sabor.

Είπε ότι όλες οι απαραίτητες προκαταρκτικές εργασίες έχουν διεκπεραιωθεί μέχρι τώρα μέσω διπλωματικών και άλλων δραστηριοτήτων, και είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την έγκριση της προτεινόμενης απόφασης στις αρχές του επόμενου έτους.

«Η Κροατία και η Ιταλία θα οριοθετήσουν τις ζώνες τους μετά από τριμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κροατίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας τον Ιανουάριο του επόμενου έτους,» δήλωσε ο υπουργός.

Υπενθύμισε ότι το πρώτο βήμα για την προστασία των εθνικών συμφερόντων στην Αδριατική Θάλασσα έγινε το 2003, όταν οριοθετήθηκε η Ζώνη Προστασίας της Οικολογίας και της Αλιείας (ΖΠΟΑ).

«Τα μόνα δικαιώματα που δεν έχουμε ακόμη αποκτήσει είναι το δικαίωμα κατασκευής τεχνητού νησιού και τα δικαιώματα παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιώντας τη θάλασσα, τα θαλάσσια ρεύματα και τους ανέμους, και αυτά είναι τα πρόσθετα δικαιώματα που θα παραχωρηθούν στην Κροατία με την οριοθέτηση της ΑΟΖ,» εξήγησε ο Grlić Radman.

Το δεύτερο και το τρίτο σημαντικό βήμα, ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν όταν η Κροατία προσχώρησε στην ΕΕ, επειδή η περιοχή της ΖΠΟΑ, όπως και όλες οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και οι αλιευτικές ζώνες άλλων κρατών μελών της ΕΕ, έγιναν μέρος των «υδάτων της ΕΕ». το 2016, η κυβέρνηση της Κροατίας κάλεσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συντονισμό με άλλα αρμόδια υπουργεία, σχετικά με την προστασία των συμφερόντων της Κροατίας στην Αδριατική, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας οριοθέτησης και πλήρους εφαρμογής μιας ΑΟΖ.

Στις 30 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Υπουργών της Κροατίας και της Ιταλίας.

«Η αμοιβαία ετοιμότητα της Κροατίας και της Ιταλίας να προστατεύσουν την Αδριατική Θάλασσα επιτρέπει την πλήρη προστασία της Αδριατικής μεταξύ των ακτών της Κροατίας και της Ιταλίας, αποκλείοντας έτσι τους αλιευτικούς στόλους όλων των τρίτων χωρών. Με αυτόν τον τρόπο, αυτή η θαλάσσια περιοχή καθίσταται στέρεη βάση για συνεργασία στην εφαρμογή μιας κοινής αλιευτικής πολιτικής με στόχο την επίτευξη βιώσιμης αλιείας, καθώς και την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας. Αυτό είναι επίσης το τρίτο σημαντικό βήμα που είμαστε τώρα έτοιμοι να κάνουμε: να οριοθετήσουμε μια ΑΟΖ και στις δύο πλευρές στην Αδριατική,» είπε ο υπουργός.

Απατώντας ερωτήσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με το λόγο για τον οποίο η Κροατία πλησιάζει μόλις τώρα την οριοθέτηση της ΑΟΖ, είπε ότι υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για κάθε δραστηριότητα και δράση στην εξωτερική πολιτική.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ συζητήθηκε προηγουμένως και με άλλες γειτονικές χώρες στην Αδριατική, όπως η Σλοβενία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Ο Grlić Radman είπε στο Sabor ότι μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, οι αποφάσεις που σχετίζονται με το EFPZ θα καταργηθούν. /ibna