Σλοβενία: Σκέψεις του Κόμματος Συνταξιούχων για αποχώρηση από το συνασπισμό με το SDS του Jansa

Σλοβενία: Σκέψεις του Κόμματος Συνταξιούχων για αποχώρηση από το συνασπισμό με το SDS του Jansa

Το εκτελεστικό συμβούλιο του DeSUS (Κόμμα Σλοβενών Συνταξιούχων) πρότεινε στο συμβούλιο του κόμματος να αποχωρήσει από τον συνασπισμό με τον Janez Janša και να υποστηρίξει τον πρόεδρο του κόμματος Karl Erjavec ως υποψήφιο για την πιθανή νέα κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε το κόμμα. Εάν τα μέλη του Συμβουλίου ψηφίσουν σήμερα για να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό, απομένει να φανεί πώς θα ενεργήσουν οι βουλευτές του κόμματος και κατά πόσο θα σεβαστούν την απόφαση.

Ο ρόλος των βουλευτών του DeSUS, εκτός από τους βουλευτές του SMC, είναι καταλυτικός για την επιτυχία της ψήφου μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ανακοινώθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης LMS, SD, την Αριστερά και το SAB.

Ωστόσο, ακόμη και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πιθανότητα ορισμένοι βουλευτές του DeSUS να αποφασίσουν για ανεξάρτητη πορεία παραμένει, σε περίπτωση που το συμβούλιο του κόμματος αποφασίσει να αποχωρήσει από τον συνασπισμό με το SDS, το κόμμα με επικεφαλής τον Janez Janša. Εντούτοις, οι βουλευτές έχουν επισημάνει πολλάκις ότι δεν εγκρίνουν κάποιες κινήσεις του εν ενεργεία πρωθυπουργού οι οποίες ενοχλούν το κοινό, ωστόσο είναι ικανοποιημένοι με την εκπλήρωση της συμφωνίας συνασπισμού και των απαιτήσεων του DeSUS. Τέσσερις βουλευτές του DeSUS υπέβαλαν αντιρρήσεις όταν ο Erjavec πρότεινε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση μόλις δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του ως προέδρου του κόμματος.

Όταν ο αρχηγός του DeSUS, βουλευτής Franz Jurša, κατέφθασε για τη συνεδρίαση του κόμματος, δήλωσε μόνο ότι δεν περιμένει κάτι νέο σήμερα. Ο υπουργός Υγείας Tomaž Gantar είπε ότι δεν ήξερε αν οι βουλευτές θα σεβαστούν τη βούληση του κόμματος, ωστόσο το αίσθημά του ήταν ότι θα το κάνουν.

Τα συμπεράσματα του συμβουλίου του κόμματος θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με την Juliana Bizjak Mlakar από την επαρχιακή οργάνωση Gorenjska, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό. «Ωστόσο, θα δούμε ποια επιχειρήματα θα εγερθούν υπέρ της αποχώρησης από την κυβέρνηση και ποια εναντίον,» είπε κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση του συμβουλίου του κόμματος. Κατά την άποψή της, ένας επαρκής λόγος να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προστάτευσε τις πιο ευάλωτες ομάδες εν μέσω της επιδημίας, με αποτέλεσμα η Σλοβενία ​​να είναι στην κορυφή της λίστας χωρών αναφορικά με τη θνησιμότητα του Covid-19.

Το Υπουργείο Υγείας διευθύνεται από υπουργό του deSUS, ωστόσο η Bizjak Mlakarjeva επισημαίνει ότι το Υπουργείο Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών διευθύνεται από το NSi. Όπως είπε, δεν παρείχαν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού σε γηροκομεία. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το σύστημα υγείας δεν εξασφάλισε τη μεταφορά όσων είχαν μολυνθεί από τον ιό από γηροκομεία σε κατάλληλα μέρη, σημείωσε.

Όσον αφορά τη σχέση του Erjavec με τους βουλευτές, η Bizjak Mlakarjeva είπε ότι ο πρόεδρος ήταν υπεύθυνος για την εξεύρεση λύσεων για να διατηρήσει το DeSUS στο πολιτικό προσκήνιο. /ibna