Τουρκία: Δεν θα επηρεαστεί ο στρατός και ο αμυντικός τομέας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε ο Demir

Τουρκία: Δεν θα επηρεαστεί ο στρατός και ο αμυντικός τομέας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε ο Demir

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας, όπως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τις αμυντικές εταιρείες, δήλωσε ο επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) την Πέμπτη.

Μιλώντας στο Επιμελητήριο του Anadolu Agency, ο Ismail Demir είπε ότι οι κυρώσεις στοχεύουν μόνο την κυβερνητική του υπηρεσία, αλλά δεν θα επηρεάσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί.

Οι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν στη χώρα, αλλά μόνο σ’ έναν οργανισμό στην Τουρκία και τέσσερα άτομα, τόνισε.

Επικρίνοντας τις κυρώσεις, είπε ότι επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, διότι υπό την ηγεσία του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, η Τουρκία αρνήθηκε να «υποκύψει σε εντολές»

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τη Δευτέρα κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Οι κυρώσεις, που εμπίπτουν στο νόμο Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), στοχεύουν το SSB, συμπεριλαμβανομένων των Ismail Demir και τριών άλλων αξιωματούχων.

Ο Demir τόνισε ότι «το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 που αγόρασε η Τουρκία είναι το καλύτερο στην κατηγορία του» προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα δημιουργήσουν εμπόδια στην Τουρκία, αλλά θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητά της.

Τον Απρίλιο του 2017, όταν οι παρατεταμένες προσπάθειές της Τουρκίας να αγοράσει ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ αποδείχθηκαν άκαρπες, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με τη Ρωσία για την απόκτηση της ασπίδας S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη τους, ισχυριζόμενοι ότι θα ήταν ασυμβίβαστες με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα εκθέσουν τα αεροσκάφη F-35 επόμενης γενιάς σε πιθανό ρωσικό κίνδυνο.

Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν αποτελεί απειλή για τη συμμαχία ή τους εξοπλισμούς της, ενώ έχει επανειλημμένα παροτρύνει μια ομάδα εργασίας να επιλύσει τα ζητήματα τεχνικής συμβατότητας./ibna