ΕΕ: Πέρασαν οι απαιτήσεις της Βουλγαρίας στα συμπεράσματα για τη Βόρεια Μακεδονία, με τη βοήθεια της Γερμανίας

ΕΕ: Πέρασαν οι απαιτήσεις της Βουλγαρίας στα συμπεράσματα για τη Βόρεια Μακεδονία, με τη βοήθεια της Γερμανίας

Τα συμπεράσματα για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια επιβεβαιώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από τους 27 πρεσβευτές της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με αναφορά σε “παρερμηνεία της ιστορίας” και την χρήση ολόκληρου του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με αναλυτές στην Βελγική πρωτεύουσα, οι απαιτήσεις της Βουλγαρίας ενσωματώθηκαν στα συμπεράσματα από την Γερμανική προεδρία, ενισχύοντας την άποψη ότι η Βουλγαρία συντάχθηκε με την Γερμανία στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας ώστε να μην περάσουν.

Τα συμπεράσματα για τη διεύρυνση της ΕΕ πάγωσαν λόγω του βέτο της Βουλγαρίας στο διαπραγματευτικό πλαίσιο με τη Βόρεια Μακεδονία, ως ένα είδος πίεσης της Σόφιας, αλλά τελικά έγιναν αποδεκτές οι απαιτήσεις της Βουλγαρίας σχετικά με την «παρερμηνεία της ιστορίας» και τη χρήση ολόκληρου του επίσημου ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα συμπεράσματα θα εγκριθούν με γραπτή διαδικασία, η οποία διαρκεί 24 έως 48 ώρες. Προχθες, η γερμανική προεδρία πρότεινε ένα νέο κείμενο που περιλαμβάνει το αίτημα της Βουλγαρίας.

Το τελικό κείμενο που πρότεινε χθες η γερμανική Προεδρία για την ιστορία έχει ως εξής: “Το Συμβούλιο υπενθυμίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και η Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας και τονίζει τη σημασία της συνέχισης της εφαρμογής τους. “Αυτά τα δύο σημαντικά βήματα θα πρέπει να θέσουν τέλος σε όλους τους ισχυρισμούς που βασίζονται σε παρερμηνεία της ιστορίας”

Αυτή η πρόταση δεν εμφανιζόταν στα συμπεράσματα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά η Βουλγαρία επέμεινε, επικαλούμενη τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ του 2018, υπό την προεδρία της, όταν η πρόταση αυτή αναφέρθηκε για πρώτη φορά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Πρεσπών.

Από τότε, αυτή η πρόταση δεν εμφανίστηκε ξανά στα συμπεράσματα της ΕΕ, μέχρι προχθές, μετά την επιμονή της Σόφιας.

Τμήμα αυτού του συμβιβασμού εξακολουθεί να είναι υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας, όπως πιστεύουν ορισμένοι διπλωμάτες, καθώς αυτή η πρόταση δεν αναφέρεται στην παράγραφο του εγγράφου που αναφέρεται μόνο στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά παρεμβάλλεται στο προοίμιο του κειμένου στην παράγραφο που αφιερώνεται στην περιφερειακή συμφιλίωση, αλλά ωστόσο, αναφέρεται απευθείας στη Βόρεια Μακεδονία.

Η πρώτη έκδοση του κειμένου των συμπερασμάτων από προχθές χρησιμοποιεί ολόκληρο το όνομα ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σε αντίθεση με το προηγούμενο σχέδιο συμπερασμάτων όταν χρησιμοποιήθηκε το σύντομο όνομα, Βόρεια Μακεδονία. Για όλες τις άλλες χώρες, εντός ή εκτός της ΕΕ, χρησιμοποιείται η σύντομη φόρμα του ονόματος, εκτός από τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι επίσης ένα αίτημα της Βουλγαρίας, η οποία θεωρεί ότι η σύντομη μορφή είναι αλυτρωτισμός από την μακεδονική πλευρά.

Όπως όλα δείχνουν το Βουλγαρικό βέτο εμποδίζει την έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου και την διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης της Βόρειας Μακεδονίας./ibna