Β-Ε: Πρόσθετο πακέτο υποστήριξης 25 εκατομμυρίων € για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Β-Ε: Πρόσθετο πακέτο υποστήριξης 25 εκατομμυρίων € για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόσθετο πακέτο βοήθειας 25 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης.

Αυτή η νέα χρηματοδότηση της ΕΕ θα καλύψει κυρίως τις βασικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρέχοντας διαμονή, σίτιση, πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κοινωνικές υπηρεσίες. Η επικουρική υποστήριξη θα ενισχύσει επίσης την ικανότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη διαχείριση των συνόρων, ιδίως μέσω εξοπλισμού και εκπαίδευσης. Θα συμβάλει στην καταπολέμηση και την πρόληψη του λαθρεμπορίου μεταναστών, καθώς και της εμπορίας ανθρώπων.

«Η ΕΕ ανησυχεί για την κατάσταση της μετανάστευσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες είναι σκληρές και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μένουν χωρίς το απαραίτητο καταφύγιο. Η ΕΕ καλεί τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να αποτρέψουν την εκδήλωση ανθρωπιστικής κρίσης εντοπίζοντας επειγόντως κατάλληλα καταλύματα για πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά και ασυνόδευτων ανηλίκων,» αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Η ΕΕ αναμένει επίσης από τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να διασφαλίσουν τον αποτελεσματικό συντονισμό στη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου, μεταξύ άλλων αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των κέντρων προσωρινής υποδοχής που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Η συνεχιζόμενη υποστήριξη της ΕΕ προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στον τομέα της διαχείρισης της μετανάστευσης βασίζεται στον σεβασμό του εσωτερικού δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων σχετικά με τη μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών, ιδίως των ανηλίκων, μαζί με την ασφαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των ανθρωπιστικών εταίρων.

Η βοήθεια για τη διαχείριση της κατάστασης των προσφύγων και της μετανάστευσης αποτελεί μέρος της ευρύτερης στήριξης της ΕΕ προς τη χώρα. Με αυτό το νέο πακέτο στήριξης αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ, η συνολική υποστήριξη της ΕΕ που δόθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τη διαχείριση της μετανάστευσης από το 2018 ανέρχεται σε 85,5 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 10,3 εκατομμυρίων ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.

Εκτός από αυτά τα κονδύλια, από το 2007 η ΕΕ έχει βοηθήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων με το ποσό 41 εκατομμυρίων ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2016, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επωφελείται επίσης από το περιφερειακό πρόγραμμα «Στήριξη για την προστασία ευαίσθητων μεταναστών και τη διαχείριση της μετανάστευσης» αξίας 14,5 εκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας. Επιπλέον, ο Μηχανισμός συμβολής της ΕΕ στη Σταθερότητα και την Ειρήνη (IcSP) χρηματοδότησε μια περιφερειακή δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει ο COVID-19 στους μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Σερβία, για συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2020, η ΕΕ χρηματοδότησε την ανάπτυξη ανώτερου εμπειρογνώμονα για τη μετανάστευση και το άσυλο για να στηρίξει το Υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με σκοπό να διευκολύνει τον συντονισμό στη διαχείριση της μετανάστευσης. /ibna