Μαυροβούνιο: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Krivokapić στο Βέλγιο

Μαυροβούνιο: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Krivokapić στο Βέλγιο

Το Βέλγιο θα ήταν ευτυχισμένο εάν το Μαυροβούνιο γινόταν το 28ο μέλος της ΕΕ, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, ειδικά όταν πρόκειται για το θεσμικό μοντέλο του Μαυροβουνίου, τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία αυτού του κλάδου της κυβέρνησης, και ιδίως όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Βασιλείου του Βελγίου Elijan Tilije, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε δήλωση προς το RTCG, ο Tilije είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στην ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Krivokapić δήλωσε στο RTCG ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Tilije ​​ήταν συνέχεια των χθεσινών συνομιλιών με στόχο τη στήριξη του Μαυροβουνίου στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.

«Η σημερινή υπέροχη συνομιλία κάλυψε τέσσερα βασικά θέματα: Το πρώτο αναφερόταν στην ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τον τρόπο και τη σχέση που πρέπει να εκφράσουμε στο μέλλον, ώστε όλα τα μέσα να μπορούν να εκπληρώνουν την πλέον σημαντική τους υποχρέωση: να παρέχουν ακριβή και σφαιρική ενημέρωση εγκαίρως,» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Το δεύτερο μέρος της συνομιλίας αφορούσε το κράτος δικαίου και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα κεφάλαια 23 και 24, με ιδιαίτερη έμφαση στο Εθνικό Συμβούλιο που θα συσταθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Ένα από τα σημαντικά θέματα ήταν η στάση του Μαυροβουνίου απέναντι στην παγκόσμια κρίση της πανδημίας και ο τρόπος με τον οποίο το Βέλγιο αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα.

«Το πιο σημαντικό κίνητρο που λάβαμε ήταν στην οικονομική ανάπτυξη και τις μελλοντικές επενδύσεις. Κάναμε μια προκαταρκτική έναρξη μελλοντικών συνομιλιών που σίγουρα θα είναι καρποφόρες. Υπάρχει επίσης η εκλογική νομοθεσία που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και ελπίζω ότι η Συνέλευση θα εγκρίνει ένα σύνολο νομικών λύσεων που θα είναι στο πνεύμα και τα πρότυπα της ΕΕ ,» κατέληξε ο Krivokapić.

«Η καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, τα οικονομικά προβλήματα, το κράτος δικαίου, καθώς και η καταπολέμηση της διαφθοράς και του εγκλήματος είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Μαυροβούνιο,» δήλωσε ο Krivokapić στο Twitter μετά τη συνάντησή του με τον Tilije.

Ολοκληρώνοντας, ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε έτοιμοι να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτούς τους τομείς στο εγγύς μέλλον.»

Κατά την επίσημη επίσκεψή του, ο Krivokapić συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. /ibna