Ρουμανία: Αναβρασμός στο PNL από την κόντρα Iohannis-Orban

Ρουμανία: Αναβρασμός στο PNL από την κόντρα Iohannis-Orban

Κληθείς να παρέμβει μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης και τον αναβρασμό στο PNL, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis παραχώρησε το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στην οποία δήλωσε ότι αν ο συνασπισμός PNL – USR-PLUS – UDMR προτείνει ως πρωθυπουργό τον Ludovic Orban, εκείνος θα του αναθέσει την εντολή.

«Ναι, αν σχηματιστεί συνασπισμός που θα έχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και προτείνει τον Ludovic Orban, θα τον αποδεχθώ, θα του αναθέσω την εντολή», είπε ο Ρουμάνος Πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επίσης επέκρινε διακριτικά το USR, λέγοντας ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο μπλόκαραν οι διαπραγματεύσεις PNL – USR-PLUS – UDMR είναι ότι “ορισμένοι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν μέσω των μέσων ενημέρωσης”.

Στο PNL επικρατεί αναβρασμός, μετά τη δημοσιοποίηση χτες της υπόγειας αναμέτρηση δυνάμεων ανάμεσα στον Πρόεδρο Iohannis και τον πρόεδρο του κόμματος Ludovic Orban.

Ο Orban, που παραμέρισε προς στιγμήν από το προσκήνιο, επανήλθε χθες, δυναμικά, προτείνοντας τον εαυτό του για την πρωθυπουργία και παραχωρώντας στον Barna την Προεδρία της Βουλής. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι τον πρότεινε ως Πρωθυπουργό το USR, για να λάβει από τον Barna την απάντηση ότι “ήταν ένα αστείο”.

Η πρότασή του Orban δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλα τα στελέχη του PNL. O προαλειφόμενος από το Πολιτικό Γραφείο για την πρωθυπουργία Florin Cîțu αρνήθηκε, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματος, να υποχωρήσει υπέρ του Orban και δήλωσε ότι θα το πράξει μόνον αν του ζητηθεί από το Πολιτικό Γραφείο.

Από τα οκτώ κομματικά στελέχη που έλαβαν μέρος, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο επικριτικός για τον Ludovic Orban ήταν ο ΓΓ του PNL, Robert Sighiartău.

Όταν ο Orban παρουσίασε τον διορισμό του ως Πρωθυπουργό, σαν τη λύση που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με το  USR-PLUS και το UDMR, ο Sighiartău απάντησε ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν άσχημη για το κόμμα και τον Florin Citu, που θα έπρεπε να αποσυρθεί για δεύτερη φορά από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας. Αυτό θα σήμαινε επίσης, τόνισε ο  Sighiartău, ότι το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος, που επέλεξε τον Citu, έχει διακοσμητικό ρόλο.

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν και πολλοί βουλευτές. Ο μόνος (από τους οκτώ) που τον στήριξε ήταν ο Ionel Dancă. Το περιβάλλον Orban από την άλλη πλευρά, διαδίδει ότι η θέση “ανήκει” στον πρόεδρο του PNL.

Η ηγετική ομάδα του PNL ζήτησε από τον Orban να της παρουσιάσει γραπτή “Τριμερή Συμφωνία του Συνασπισμού” με τα άλλα δυο κόμματα USR-PLUS και UDMR, για να διασφαλίσει ότι το κόμμα δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις χωρίς τη βεβαιότητα ότι ο Ludovic Orban έχει τη στήριξη των εταίρων.

Η πρόταση του Orban δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να βρίσκει σύμφωνο το USR-PLUS και ειδικά τον πρώην Πρωθυπουργό Dacian Ciolos.

Η ηγεσία του USR-PLUS θα συνεδριάσει ατύπως, απόψε το βράδυ και θα συζητήσει την πρόταση Orban για την άρση του αδιεξόδου. Συγκεκριμένα, να αναλάβει εκείνος την πρωθυπουργία, ο Dan Barna την Προεδρία της Βουλής και το UDMR την Προεδρία της Γερουσίας. Το PLUS έχει θέσει ως όρο, ο Orban να έχει τη στήριξη του PNL.

Αύριο, Πέμπτη, θα επαναληφθούν επίσημα οι συνομιλίες των τριών πολιτικών σχηματισμών./ibna