Σλοβενία: Προβλέψεις για κατακόρυφη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας φέτος

Σλοβενία: Προβλέψεις για κατακόρυφη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας φέτος

Η Τράπεζα της Σλοβενίας εκτιμά απότομη μείωση (7,6%) της οικονομικής δραστηριότητας φέτος στη χώρα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, προτού επέλθει ανάκαμψη το επόμενο έτος (αύξηση 3,1%). Στις μακροοικονομικές προβλέψεις που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, τόνισε ότι η υλοποίηση αυτής της πρόβλεψης θα εξαρτηθεί κυρίως από την επιτυχία της διάθεσης του εμβολίου. Η οικονομική συρρίκνωση μετριάστηκε σημαντικά από τα μέτρα τόνωσης της οικονομικής πολιτικής, χωρίς τα οποία η φετινή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας θα ήταν μεγαλύτερη κατά ένα τρίτο. Τα κυβερνητικά μέτρα έχουν επίσης διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας στην αγορά εργασίας: χάρη σε αυτά τα μέτρα, η αύξηση της ανεργίας αναμένεται να είναι μικρότερη από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή θα είναι αρνητικός φέτος, ωστόσο οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να εντατικοποιηθούν σταδιακά μετά τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενισχύοντας έτσι τον πληθωρισμό.

Η οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί κατά 7,6% φέτος, προτού αυξηθεί κατά 3,1% το 2021. Η ανάκαμψη του επόμενου έτους θα είναι ελαφρώς πιο αργή από ό,τι είχε προβλεφθεί στις προηγούμενες εκτιμήσεις, ως αποτέλεσμα του νέου κύματος κρουσμάτων φέτος το φθινόπωρο.

«Δεδομένης της ταχέως εξελισσόμενης επιδημιολογικής κατάστασης, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην οικονομία. Η Banka Slovenije (Τράπεζα της Σλοβενίας) συνέταξε λοιπόν δύο εναλλακτικά σενάρια παράλληλα με τις βασικές προβλέψεις της: ένα πιο ήπιο σενάριο και ένα πιο σοβαρό σενάριο, τα οποία διαφέρουν κυρίως στην υπόθεση σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη της επιδημίας. Ενώ το πιο ήπιο σενάριο προβλέπει ότι το φθινοπωρινό κύμα της επιδημίας θα περιοριστεί επιτυχώς φέτος με σταδιακή άρση των μέτρων προς τα τέλη Δεκεμβρίου, το πιο σοβαρό σενάριο προβλέπει την παράταση της κακής επιδημιολογικής εικόνας, αντανακλώμενο στην επέκταση των αυστηρών μέτρων περιορισμού. Σύμφωνα με το πιο θετικό σενάριο, το ΑΕγχΠ θα επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα μόλις το επόμενο έτος, ενώ στο χειρότερο σενάριο θα μειωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος και θα πλησιάζει τα προ-κρίσης επίπεδα μόνο καθώς τείνει τον ορίζοντα της πρόβλεψης,» ανακοίνωσε η Τράπεζα της Σλοβενίας.

Ενώ η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να προβλέπει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, τα πακέτα φορολογικών ενισχύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση του δυναμικού της οικονομίας και με αυτήν την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας. Η Τράπεζα εκτιμά ότι, ελλείψει αυτών των μέτρων, η φετινή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Σλοβενία ​​θα ήταν μεγαλύτερη κατά περίπου ένα τρίτο. Παράλληλα με άλλα μέτρα οικονομικής πολιτικής, η επενδυτική δραστηριότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια με χρηματοδότηση από το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.

Οι τιμές καταναλωτή θα μειωθούν κατά 0,2% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Μετά την άνοδο του προηγούμενου έτους, ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένης της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, θα επιβραδυνθεί σε μόλις 0,9% φέτος. Αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση της οικονομίας και στην αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας, η οποία αντικατοπτρίζεται στην απότομη μείωση της αξιοποίησης ικανοτήτων και στις μειωμένες πιέσεις στις εγχώριες τιμές. Η φετινή μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης είχε έντονο αντίκτυπο στην αύξηση των τιμών των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό, τις τέχνες, την αναψυχή, τον πολιτισμό και τις μεταφορές. Οι τιμές της ενέργειας αποτελούν το μεγαλύτερο παράγοντα στην επιβράδυνση του πρωτογενούς πληθωρισμού, ενώ η ανοδική πίεση ασκείται κυρίως από τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων, που ανέρχεται στο 3%. Επιτρέποντας τη μεταβαλλόμενη δομή της κατανάλωσης των νοικοκυριών, ο αρνητικός αντίκτυπος της επιδημίας στον πληθωρισμό θα ήταν ελαφρώς μικρότερος. Η σταδιακή ανάκαμψη της εγχώριας και ξένης ζήτησης που θα ακολουθήσει μιας βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας αναμένεται να επιφέρει αύξηση των εγχώριων και ξένων πιέσεων στις τιμές. Ο πληθωρισμός θα φτάσει το 1,6% έως το 2023. /ibna