Σερβία: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Lavrov στο Βελιγράδι, όπου επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί διμερείς δεσμοί

Σερβία: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Lavrov στο Βελιγράδι, όπου επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί διμερείς δεσμοί

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία όταν αργά χτες το βράδυ συνοδευόμενος από τον Σέρβο ομόλογο του Nikola Selakovic αναχώρησε από το Αεροδρόμιο Nikola Tesla του Βελιγραδίου για την Μόσχα.

Η επίσκεψη του Ρώσου αξιωματούχου ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Σοβιετικών στρατιωτών, πεσόντων για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1944 και με τη συνοδεία του Σέρβου Προέδρου παρέστησαν στην τελετή αφής της φλόγας που έφτασε από το μνημείο της αιώνιας φλόγας στο Κρεμλίνο. Ο Lavrov στην ομιλία του, κατά την τελετή, επισήμανε ότι η Ρωσία υπήρξε σύμμαχος της Σερβίας στο παρελθόν και θα συνεχίσει στο μέλλον να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα. Στη συνέχεια Σέρβος Πρόεδρος και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκαν επίσης τον νεόδμητο ιερό Ναό του Αγίου Σάββα όπου κατέθεσαν στεφάνι στον τάφο του Πατριάρχη Irinej σε κρύπτη εντός του Ναού. Ο Lavrov δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εικονογράφηση του Ναού που έγινε από Ρώσους εικονογράφους με την χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ διάβασε επιστολή του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin.

            

Ακολούθως ο Lavrov έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης και στη συνέχεια από τον Σέρβο ομόλογο του, όπου συνυπέγραψαν το Σχέδιο Διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας για το 2021 και το 2022.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Lavrov, ο Selakovic ευχαρίστησε τη Ρωσία για την τακτική υποβολή έκθεσης για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για το σεβασμό της απόφασης 1244 και για την ακρόαση της έκθεσης UNMIK.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας επεσήμανε ότι η Ρωσία υπερασπίζεται τα σερβικά συμφέροντα σε άλλους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος η Σερβία. Τόνισε ότι η ρωσική υποστήριξη έχει μεγάλη σημασία για την προστασία των δικαιωμάτων του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, την ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και τη χρήση της σερβικής γλώσσας και του κυριλλικού αλφαβήτου.

Στην συνάντηση μεταξύ του Aleksandar Vucic και του Sergey Lavrov εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα και θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Διαπιστώθηκε ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθεί η συνεργασία.

Η Σερβία θα συνεχίσει την πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας και δεν θα συνταχθεί με τις χώρες εκείνες που επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών στις συνομιλίες που είχαν χτες στο Βελιγράδι.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Aleksandar Vucic ευχαρίστησε την Ρωσία και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της Βλαντιμίρ Πούτιν για την συνέπεια που επιδεικνύει η Μόσχα στην υποστήριξη των σερβικών εθνικών συμφερόντων στο ζήτημα του Κοσόβου, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτικές που θα στρέφονται κατά των ρωσικών συμφερόντων.

Στον θέμα της ενέργειας ανέφερε ότι η Σερβία δεν θα υποκύψει σε πιέσεις για εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου χαρακτηρίζοντας ασύμφορες οικονομικά όλες τις άλλες προσφορές που έγιναν μέχρι τώρα για αζέρικο ή άλλο αέριο, προαναγγέλλοντας τα εγκαίνια της λειτουργίας του αγωγού Balkan Stream που είναι προέκταση του Turkish Stream μέσω Βουλγαρίας και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Sergey Lavrov στην συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου επανέλαβε ότι η Μόσχα θα στηρίξει κάθε απόφαση της Σερβίας και κάλεσε την Ε.Ε. να μην είναι τόσο επιεικής με την Πρίστινα καθώς συστηματικά, όπως είπε,  παραβιάζει τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στο παρελθόν όπως η συμφωνία του 2013 για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (SZO).

Ο Lavrov έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην στρατιωτικό-αμυντική συνεργασία με την Σερβία και τόνισε ότι η Μόσχα αποδίδει μεγάλη σημασία στην περιοχή ενώ συμφώνησε με την εκτίμηση του Vucic ότι οι εξελίξεις δεν εμπνέουν αισιοδοξία./ibna