Τουρκία: Αντάλλαξαν απόψεις για το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Erdogan και Michel σε τηλεφωνική εποκοινωνία

Τουρκία: Αντάλλαξαν απόψεις για το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Erdogan και Michel σε τηλεφωνική εποκοινωνία

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, σύμφωνα με επίσημη δήλωση την Τρίτη.

Η δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας ανέφερε ότι ο Charles Michel κάλεσε τον Erdogan για να τον ενημερώσει και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία αξιολογεί κάθε θετικό βήμα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ως «νέο παράθυρο ευκαιρίας».

Υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες χώρες καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες για να προκαλέσουν κρίση, ενώ η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει μια νέα σελίδα με την ΕΕ, ο Erdogan είπε ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να απαλλαγούν από αυτόν τον φαύλο κύκλο το συντομότερο δυνατό.

Η Τουρκία επανέλαβε την ετοιμότητά της για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις με δικαιολογίες και έχει λάβει προκλητικά μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Τονίζοντας ότι η πολιτική της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στο δίκαιο και τη δικαιοσύνη, είπε ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει πάντα τις απαραίτητες προσπάθειες για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην περιοχή.

Η Τουρκία επιθυμεί η ΕΕ να υιοθετήσει μια λογική και εποικοδομητική στάση απέναντι στην Τουρκία, πρόσθεσε.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων./ibna