Ρουμανία: Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο σχηματισμό κυβέρνησης

Ρουμανία: Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο σχηματισμό κυβέρνησης

Τα κόμματα PSD και AUR είναι δυσαρεστημένα από την κατανομή των θέσεων και τη σύσταση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και υπάρχει πιθανότητα να μην καταστεί δυνατή η συγκρότηση του Κοινοβουλίου, σε σώμα στις 21 Δεκεμβρίου, όπως ανέφεραν οι Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu και George Simion.

Μετά την αποτυχία του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων, ο Klaus Iohannis ανακοίνωσε χθες βράδυ, την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου, στις 21 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να μη συγκροτηθεί σε σώμα το Κοινοβούλιο εκείνη την ημερομηνία, εάν δεν παρουσιαστούν τα 2/3 των βουλευτών και γερουσιαστών…

Ο α’ αντιπρόεδρος του PSD και πρώην Πρωθυπουργός, Sorin Grindeanu, δήλωσε στο Digi24, ότι το PSD ενδέχεται να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση του Κοινοβουλίου αν δεν γίνουν σεβαστά τα ποσοστά των κομμάτων στο νέο Κοινοβούλιο και οι διαδικασίες για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας. «Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, γιατί χρειάζεται (η χώρα) νέο Κοινοβούλιο και κυβέρνηση, όμως πρέπει να γίνουν σεβαστοί και αυτοί οι κανόνες», πρόσθεσε.

Ο George Simion (AUR) δήλωσε ότι “θα σκεφτεί” αν η παράταξή του θα πάρει μέρος στην συνεδρίαση αυτή, διότι, όπως είπε, “το PNL προσπάθησε να “ρίξει” το AUR όσον αφορά τις ‘σωστές’ θέσεις στις κοινοβουλευτικές επιτροπές”. Επειδή είμαστε νέο κόμμα δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε, συμπλήρωσε.

Η γερμανική αντιπροσωπεία στην Ομάδα S&D του Ευρωκοινοβουλίου απέστειλε χθες, ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο Iohannis, με την οποία ζητεί να γίνει σεβαστό το εκλογικό αποτέλεσμα. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, έχει αποστείλει επιστολές προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ζητώντας τους να πιέσουν με μήνυμά τους τον Klaus Iohannis να διορίσει Π/Θ από το PSD.

Ο επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στην Ομάδα S&D του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου., ευρωβουλευτής Jens Geier, υποστηρίζει ότι οι “συστηματικές επιθέσεις” του Προέδρου κατά του PSD „δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία”.

«Είναι απαράδεκτο να αναφέρεται στους Σοσιαλδημοκράτες της Ρουμανίας χρησιμοποιώντας την έκφραση “κόκκινη πανώλη”. Το PSD κέρδισε τις εκλογές και έχει σχεδόν το 34% των εδρών στο Κοινοβούλιο, και για τον λόγο αυτόν πρέπει να δοθεί η εντολή σε έναν Σοσιαλδημοκράτη Πρωθυπουργό, που θα προσπαθήσει να διαμορφώσει μια πλειοψηφία (…) Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια συνεπάγεται παραβίαση των δημοκρατικών πρακτικών στην Ευρώπη καθώς και των ευρωπαϊκών αξιών, η οποία θα μπορούσε να θέσει τη Ρουμανία δίπλα στις συντηρητικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας”, υποστηρίζει ο Jens Geier.

Σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στον κεντροδεξιό χώρο, ο Dan Barna (USR-PLUS) πρότεινε σήμερα να μετέχουν στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδροι ο πρόεδρος του PNL, Ludovic Orban, ο πρόεδρος του UDMR, Kelemen Hunor, και ο ίδιος. Επίσης πρότεινε για την προεδρία της Βουλής τον Cătălin Drulă./ibna