Β-Ε: Džaferović και Komšić αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Lavrov

Β-Ε: Džaferović και Komšić αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Lavrov

Την Τρίτη το πρωί, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov συναντήθηκε ξανά μόνο με το Σέρβο μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik, ενώ δύο άλλα μέλη, ο Šefik Džaferović (Βόσνιος) και ο Željko Komšić (Κροάτης), αρνήθηκαν να παρευρεθούν στη συνάντηση.

Ο λόγος της άρνησης είναι το γεγονός ότι ο Lavrov συναντήθηκε με τον Dodik και τον αρχηγό της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, Dragan Čović, χθες βράδυ στο Ανατολικό Σεράγεβο, στη Δημοκρατία Σέρπσκα, και δεν ήρθε πρώτα στην πρωτεύουσα της Β-Ε. Αυτό που ενοχλούσε ιδιαίτερα τα δύο μέλη της Προεδρίας ήταν ότι κατά τη συνάντηση με τον Dodik δεν υπήρχε κρατική σημαία αλλά μόνο αυτή της Δημοκρατίας Σέρπσκα, αν και ο Dodik είναι επί του παρόντος ο Πρόεδρος της Προεδρίας.

«Είναι σαφές σε όλους ότι ο Lavrov είναι, αν όχι το πρώτο ή το δεύτερο, το τρίτο πιο σημαντικό πρόσωπο (στη Ρωσία) και κάθε κίνησή του στέλνει ένα μήνυμα. Αυτό που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από τότε που ήρθε στη Β-Ε είναι τα μηνύματα, όχι τα προσωπικά του, αλλά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η ανυπαρξία της σημαίας της Β-Ε δεν είναι πρόβλημα του πρωτοκόλλου, αλλά το εκλαμβάνουμε ως ταπείνωση της χώρας στην οποία ήρθε. Η δήλωση του Lavrov ότι καλωσορίζει το ψήφισμα της εθνοσυνέλευσης της RS, το οποίο μιλά για στρατιωτική ουδετερότητα αυτής της οντότητας, λέει επίσης ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι απόλυτα ενημερωμένος, έμπειρος, αποφεύγει το γεγονός ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από κρατικούς φορείς της Β-Ε και ότι η Β-Ε έχει λάβει απόφαση για το ευρώ -Ατλαντικό της μέλλον», δήλωσε ο Komšić σε συνέντευξη τύπου.

Τόνισε δε ότι σε αυτά τα δύο παραδείγματα, ο Lavrov έδειξε σεβασμό για τα θεσμικά όργανα, το συνταγματικό σύστημα και το κράτος της Β-Ε.

«Λυπάμαι που συνέβη αυτό. Η δέσμευσή μας είναι να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά ζητώ επίσης να γίνουν σεβαστά τα θεσμικά όργανα της Β-Ε. Αυτό που έκανε τα πράγματα χειρότερα ήταν το γεγονός ότι η θέση του Lavrov δημοσιεύθηκε σε κοινωνικά δίκτυα, το οποίο από τη μια αποτελεί μια απειλή, και από την άλλη είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά μπορούμε να ζητήσουμε από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι είναι φίλοι μας να σεβαστούν τη Β-Ε και τις αποφάσεις των θεσμών της Β-Ε», επεσήμανε ο Komšić.

Ο Džaferović είπε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια της πατρίδας μας Β-Ε με αυτόν τον τρόπο».

«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένα μεγάλο κράτος, μια παγκόσμια δύναμη. Η Β-Ε δεν είναι παγκόσμια δύναμη, αλλά είναι μια πολύ σημαντική χώρα στον κόσμο. Έχουμε την υπερηφάνεια μας και θέλουμε να πούμε τι πιστεύουμε αυτή τη στιγμή. Η Ρωσία σέβεται την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, αλλά οι δηλώσεις που έγιναν χθες σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Lavrov μας λένε κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Džaferović.

Συνέχισε λέγοντας ότι σεβασμός της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον σημαίνει σεβασμός όλων των παραρτημάτων της.

«Το πρώτο πράγμα που αναφέρεται στη συμφωνία είναι το κράτος της Β-Ε, η συνέχειά του, οι θεσμοί, η σημαία και το οικόσημο. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Δεν έγινε σεβαστό χθες. Ο σεβασμός της συμφωνίας του Ντέιτον σημαίνει σεβασμό και των 11 παραρτημάτων. Η αποχώρηση του OHR από τη Β-Ε υποστηρίζεται από δυνάμεις που μιλούν συνεχώς για απόσχιση.

Η σκέψη ήταν να πάμε σε μια συνάντηση και να τα πούμε όλα αυτά, ή να μην πάμε στη συνάντηση. Στο τέλος, εκτιμήσαμε ότι αυτή η διαδικασία είναι ένα ισχυρότερο μήνυμα. Αυτό είναι ένα μήνυμα στους φίλους μας από την Ευρώπη, στους συνεργάτες μας, ότι είμαστε περήφανοι και αποφασισμένοι άνθρωποι. Όταν λαμβάνουμε μια απόφαση σε αυτήν τη χώρα πρέπει να την τηρούμε», τόνισε ο Džaferović./ibna