Με το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης 2020 τιμήθηκαν Zaev και Τσίπρας

Με το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης 2020 τιμήθηκαν Zaev και Τσίπρας

Το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης για το 2020 απονέμεται στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, και στον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Αυτό ανακοινώθηκε από το κρατικό κοινοβούλιο της Έσσης στις 14 Δεκεμβρίου σε συνέντευξη τύπου.

Ο Zoran Zaev (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, SDSM), πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας από το Μάιο του 2017 έως τον Ιανουάριο 2020 από τα τέλη Αυγούστου, και ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Ιανουάριο 2015 έως τον Ιούλιο του 2019, έλαβαν το βραβείο για την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα μεταξύ των δύο κρατών. Στο μέλλον το όνομα της Μακεδονίας θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Με το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης τιμούμε δύο ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί για την ειρήνη και τη διεθνή κατανόηση και που κατάφεραν να επιλύσουν μια σύγκρουση που πηγαίνει βαθιά στην ιστορία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κρατικού Κοινοβουλίου Boris Rhein.

«Ως Έλληνας αρχηγός της κυβέρνησης εκείνη την εποχή και ως πρωθυπουργός της Μακεδονίας, οι δύο κατέληξαν σε συμφωνία για μια σύγκρουση δεκαετιών μεταξύ των χωρών τους Ελλάδας και Μακεδονίας για το όνομα «Μακεδονία». Έχετε επιτύχει ένα πραγματικά διπλωματικό επίτευγμα που κανείς δεν έχει καταφέρει πριν. Χωρίς αυτούς, η διαφωνία του ονόματος που συνεχίστηκε από την ανεξαρτησία της Μακεδονίας το 1991 θα συνέχισε να σιγοκαίει και η διαμάχη μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών θα συνέχιζε να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Η σχεδόν τριακονταετής διαφωνία για το όνομα μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας επιλύθηκε ειρηνικά στις 12 Φεβρουαρίου 2019 με μια συμφωνία. Βρέθηκε συμβιβασμός, στο μέλλον το όνομα του νεοσύστατου κράτους το 1991 θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Για πρώτη φορά, ξεκίνησε μια περίοδος σχέσεων καλής γειτονίας και ανοίχθηκε ο δρόμος για τη Βόρεια Μακεδονία ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ως εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η επιτυχία έχει αντίκτυπο πολύ πέρα ​​από την περιοχή. Η ειρηνευτική συμφωνία στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο. Δεν υπάρχει μόνο το δικαίωμα των ισχυρότερων. Ακόμα και στον σημερινό κόσμο υπάρχει ακόμα ο δρόμος του σεβασμού και του συμβιβασμού, ο δρόμος της ειρήνης και της σταθερότητας. Και με αυτό, οι νικητές δεν έχουν κάνει τίποτα λιγότερο από το να συνεχίσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο με εξαιρετικό τρόπο χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψουν τις εθνικές ταυτότητες», τόνισε ο Πρόεδρος του Κρατικού Κοινοβουλίου.

«Ο Zoran Zaev και ο Αλέξης Τσίπρας αποκλίνουν από το μοτίβο να επιμένουν στις μέγιστες θέσεις και να αποκλείουν μια συμφωνία ως ήττα ή προδοσία. Με αυτόν τον τρόπο, έθεσαν σε κίνδυνο την πολιτική τους σταδιοδρομία και έπρεπε να διαπραγματευτούν με πολλούς συμβιβασμούς και παραχωρήσεις στα κοινοβούλιά τους. Η συμφωνία συνδέεται με την ελπίδα της καλής συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Η επίλυση των διαφορών είναι ένα παράδειγμα συμφιλίωσης της περιοχής και της Ευρώπης στο σύνολό της», δήλωσε ο καθηγητής Nicole Deitelhoff./ibna