Τουρκία: Ομόθυμη καταδίκη για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Τουρκία: Ομόθυμη καταδίκη για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται ότι, «οι μονομερείς κυρώσεις που προέβησαν οι ΗΠΑ είναι μια τελείως ανεξήγητη συμπροφορά» προσθέτοντας ότι «καταδικάζουμε και απορρίπτουμε την απόφαση των ΗΠΑ».

«Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτή την άδικη απόφαση κυρώσεων και να κάνουν πίσω από αυτό το σοβαρό λάθος» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου και τονίζεται πως σε αντίθετη περίπτωση «θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα κατά αυτής απόφασης και θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή».

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν ορισμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας επειδή αγόρασε τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.

Η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων δεν θα αλλάξει τη στάση εμού προσωπικά και της ομάδας μου, ανέφερε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ismail Demir.

Ο Demir σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter αναφέρθηκε στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι στο στόχο της πλήρης ανεξαρτητοποιημένης αμυντικής βιομηχανίας υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας μας, Recep Tayyip Erdogan.

«Οποιαδήποτε απόφαση εναντίον μου ή της υπηρεσίας μας που λήφθηκε στο εξωτερικό δεν θα αλλάξει τη στάση εμού προσωπικά και της ομάδας μου. Δεν θα εμποδίσει με κανένα τρόπο την τουρκική αμυντική βιομηχανία», σημείωσε ο Demir Ντεμίρ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή ορισμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 με την ανακοίνωση να αναφέρει:

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εν αναμονή της απομάκρυνσης από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Άρθρο 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των μυστικών πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική μας συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής της Τουρκίας των S-400 το συντομότερο δυνατό»./ibna