Lavrov: Η Συμφωνία του Dayton αποτελεί θεμέλιο της λειτουργίας της Β-Ε

Lavrov: Η Συμφωνία του Dayton αποτελεί θεμέλιο της λειτουργίας της Β-Ε

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, μιλώντας από το Ανατολικό Σεράγεβο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις αρχές της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton (DPA).

Η πρόθεση του Lavrovνα εκφράσει την υποστήριξή του στην εδαφική οργάνωση του κράτους με δύο οντότητες αποτέλεσμα στιγμιότυπο-έκπληξη κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Β-Ε. Τις τελευταίες μέρες, βοσνιακοί αξιωματούχοι στη Β-Ε προωθούσαν μανιωδώς το αφήγημα περί τροπολογιών στην DPA και το Σύνταγμα, κατάργησης της Δημοκρατίας Σέρπσκα και της δημιουργίας πολιτικού κράτους για την αντικατάσταση του «κράτους με τρία συνταγματικά έθνη» όπως ορίζεται στο DPA. Το γεγονός ότι η πρώτη στάση του Lavrovήταν το Ανατολικό Σεράγεβο στη η Δημοκρατία Σέρπσκα, σε συνδυασμό με τις αυριανές προγραμματισμένες συναντήσεις με κρατικές αρχές στο Σεράγεβο, επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του.

Ο Lavrov καλεί όλους να σεβαστούν την DPA, προσθέτοντας ότι κάθε προσπάθεια κατάργησής του μπορεί να γεννήσει τους πλέον σοβαρούς κινδύνους και συνέπειες.

«Η Γενική Συμφωνία-Πλαίσιο για την Ειρήνη στη Β-Ε, η Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton, υπεγράφη πριν από 25 χρόνια. Είμαστε της ίδιας γνώμης σήμερα. Διατηρούμε μια κοινή θέση ότι το DPA αποτελεί θεμέλιο της λειτουργίας της Β-Ε. Οι θεμελιώδεις αρχές του, ισότητα ανάμεσα σε τρεις λαούς και δύο οντότητες, απαιτείται να τύχουν σεβασμού,» δήλωσε ο Lavrov από το Ανατολικό Σεράγεβο.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με αξιωματούχους της Σέρπσκα και το Σερβικό μέλος και Πρόεδρο της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik, επεσήμανε ότι είχαν πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες σε μια φιλική ατμόσφαιρα.

Ο Lavrov τόνισε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα είναι καλός εταίρος της Ρωσίας. Διατηρούν στενούς και εμπιστευτικούς δεσμούς υψηλής αξίας, και υποστηρίζουν τη συνεργασία προς το συμφέρον των λαών της Ρωσίας και της Β-Ε, καθώς και για τη σταθερότητα στη χώρα.

Τόνισε ότι η απόφαση της Δημοκρατίας Σέρπσκα για στρατιωτική ουδετερότητα ελήφθη υπόψη, με τη Ρωσία να αξιολογεί την απόφαση ως σωστή.

Ο Πρόεδρος και Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik ανέφερε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα και η Ρωσία μοιράζονται μια σταθερή οικονομική συνεργασία που ενσαρκώνεται μέσω μιας σειράς έργων χωρίς ένα εκκρεμές ζήτημα.

«Έχω την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενήσω τον Lavrov στη φιλική περιοχή της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Συζητήσαμε φιλικές σχέσεις, οι οποίες είναι καλές και χωρίς ένα εκκρεμές ζήτημα,» δήλωσε ο Dodik σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Ο Dodik ανέφερε ότι η επίσκεψη του Lavrov την ημέρα της υπογραφής της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Dayton ήταν μάλλον συμβολική, καθώς το ταξίδι του είχε προγραμματιστεί για νωρίτερα.

Ο Dodik ευχαρίστησε τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη διαμόρφωση και την υιοθέτηση των Συμφωνιών του Dayton , και κυρίως για την υποστήριξη και την εφαρμογή της.

«Η προαναφερθείσα υποστήριξη είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας, καθώς μας οδήγησε να καταλάβουμε ότι υπάρχουν εκείνοι στον κόσμο που είναι έτοιμοι να συμμορφωθούν με την ειρηνευτική συμφωνία του Dayton, αντί να ασχολούμαστε με πλήθος από επιδείξεις θάρρος, γεγονός που ήταν ένα από τα θέματα συζητήσαμε στη σημερινή συνάντηση,» είπε.

Ο Dodik επεσήμανε ότι η Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton δεν έγινε για να τροποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεση δύο οντοτήτων και τριών λαών.

«Αντιτασσόμαστε στον διεθνή παρεμβατισμό εδώ και χρόνια. Τώρα απαιτούμε το κλείσιμο του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου, να μη παραταθεί η θητεία και η αγωνία που αντιπροσωπεύει εδώ,» δήλωσε ο πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε.

Τόνισε ότι οι δυνάμεις της Βόννης επρόκειτο για απάτη και φάρσα, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Εφαρμογής Ειρήνης δημιουργήθηκε πέρα ​​από τις Συμφωνίες του Dayton, το οποίο δεν μπορούσε να δώσει τέτοιες εξουσίες σε κανέναν Ύπατο Εκπρόσωπο.

«Το PIC είπε ότι χαιρέτισε την πρόθεση, αλλά δεν έδωσε εξουσίες. Επομένως, οι νόμοι που ψηφίστηκαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο πρέπει να ανακληθούν,» κατέληξε ο Dodik . /ibna

Πηγή: SRNA