Β-Ε: Κοινό άρθρο γνώμης από διεθνείς οργανισμούς για την επέτειο της συμφωνίας του Dayton

Β-Ε: Κοινό άρθρο γνώμης από διεθνείς οργανισμούς για την επέτειο της συμφωνίας του Dayton

Προχωρώντας προς μια πιο ανθρώπινη ειρήνη

Ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) έχει διανύσει πολύ δρόμο από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton στις 14 Δεκεμβρίου 1995, εντούτοις πολλοί πολίτες απογοητεύονται από την παρατεταμένη έλλειψη προόδου στην οικοδόμηση μιας πιο ευημερούσας, σταθερής και χωρίς κανέναν αποκλεισμό κοινωνίας 25 χρόνια μετά.

Άνθρωποι από όλα τα υπόβαθρα εργάζονται και αλληλεπιδρούν καθημερινά σε όλη τη Β-Ε, ωστόσο μερικοί εξακολουθούν να βασίζονται στη ρητορική της διχοτόμησης, της δυσπιστίας, ακόμη και του μίσους. Αντί να προσφέρουν πολιτικές που θα βελτιώσουν τις συνθήκες για όλους τους πολίτες, αντ’ αυτού πασχίζουν να στερήσουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της αμοιβαίας ενσυναίσθησης και αξιοπρέπειας. Αυτή η προσέγγιση έχει επιβραδύνει κατά πολύ την πρόοδο στη χώρα, στερώντας από την κοινωνία, ιδίως τους νέους, την πραγματοποίηση ακόμη και των πιο βασικών φιλοδοξιών τους. Πολλοί δεν βλέπουν άλλη επιλογή από τη μετανάστευση και την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στο εξωτερικό.

Χαιρετίζουμε την κοινή δήλωση της Προεδρίας της Β-Ε της 21ης ​​Νοεμβρίου στην οποία τα τρία μέλη τονίζουν τη σημασία της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, της ειρήνης και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων των λαών και των πολιτών. Τα μέλη της Προεδρίας τονίζουν ότι όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης απαιτείται να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε οι λαοί και οι πολίτες να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. Παράλληλα, επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για τη δημιουργία μιας κοινωνίας προσαρμοσμένης σε όλους τους λαούς και τους πολίτες της, ιδίως τους νέους, στους οποίους θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να μείνουν και να χτίσουν ένα μέλλον στην πατρίδα τους.

Τώρα είναι η ώρα να μεταφράσουμε αυτά τα σημαντικά λόγια σε πράξεις με μια ηθική και εποικοδομητική πολιτική ηγεσία: Μια ηγεσία που οικοδομεί την ειρήνη και παρέχει τις συνθήκες για όλους τους ανθρώπους και τους πολίτες να ζουν μαζί, ενωμένοι στην πολυμορφία. Μια ηγεσία που προσεγγίζει το παρελθόν με τρόπο που οι ενέργειες ή η ρητορική μιας κοινότητας δεν προσβάλλουν ούτε στερούν σεβασμό από θύματα και επιζώντες μιας άλλης κοινότητας. Μια ηγεσία θεμελιωμένη επί της ενσυναίσθησης, η οποία εργάζεται ενεργά για να αποφύγει τη δυσαρέσκεια.

Πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρη τη Β-Ε έχουν ήδη αγκαλιάσει αυτές τις αρχές και τις έχουν ενστερνιστεί. Βρίσκονται σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό σε όλη την επικράτεια. Καταλαβαίνουν ότι μέσω της συνεργασίας, οι πολίτες μπορούν να επιτύχουν περισσότερα και να οικοδομήσουν πιο διαρκή ειρήνη και ένα τόπο πιο ευημερεύοντα για όλους. Αυτό πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους ηγέτες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή πορεία.

Όλοι θυμόμαστε τους γενναίους μαθητές οι οποίοι πριν από λίγα χρόνια αντιτάχθηκαν στη δημιουργία των δύο σχολείων κάτω από μια στέγη στο Jajce: Ήθελαν να παραμείνουν στην ίδια τάξη με τους φίλους τους και αρνήθηκαν να χωριστούν αποκλειστικά λόγω των διαφορετικών τους υποβάθρων. Οι μαθητές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της μισαλλοδοξίας και της πολιτικής του διχασμού.

Στο Maglaj, τρεις βετεράνοι της σύγκρουσης της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι κάποτε πολεμούσαν ο ένας τον άλλο, τώρα συνεργάζονται για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στις κοινότητές τους. Οι δυνατές αυτές ιστορίες έχουν καταγραφεί σε ένα ντοκιμαντέρ, “Maglaj – Πόλεμος και Ειρήνη”, στο οποίο οι άνδρες αναλογίζονται επί της βίαιης αποσύνθεσης της κοινότητάς τους, συζητούν την τρομερή πραγματικότητα του πολέμου και προσφέρουν ένα εμπνευσμένο μήνυμα για την οικοδόμηση ζωών, οικογενειών και σχέσεων.

Κάποτε χωρισμένοι με γραμμές μάχης, οι δήμοι Čelić, Sapna και Teočak (FBiH) και Lopare και Ugljevik (RS) συνεργάστηκαν για την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή προς όφελος όλων των κατοίκων. Μαζί, αυτοί οι πέντε δήμοι χαρτογράφησαν, εκκαθάρισαν και εγκαινίασαν μια ποδηλατική διαδρομή που ακολουθεί κοινά ιστορικά και πολιτιστικά ορόσημα. Σύντομα θα ξεκινήσουν έναν κοινόχρηστο ιστότοπο, ο οποίος θα αναπτυχθεί από ταλαντούχους νέους προβάλλοντας την ομορφιά της περιοχής, χωρίς διαχωρισμούς.

Στη Fojnica, ένας καλόγερος στο καθολικό μοναστήρι και ένας Βόσνιος δήμαρχος εξήγησαν πώς αμφότεροι εργάστηκαν για να γυρίσουν σελίδα από τις οδυνηρές εμπειρίες της δεκαετίας του 1990, και να διασφαλίσουν ότι οι γείτονες μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά.

Στο Žepče, οι προσπάθειες της τοπικής ένωσης πολιτών θυμάτων πολέμου συνέβαλαν στο πρώτο μνημείο αφιερωμένο σε ΟΛΑ τα θύματα πολέμου στη Β-Ε. Όλοι οι πολίτες στο Žepče, ανεξαρτήτως εθνικότητας, μπορούν τώρα να τιμήσουν μαζί ως κοινότητα τις απώλειες που υπέστησαν όλοι κατά τη διάρκεια του πολέμου της δεκαετίας του 1990.

Υπάρχουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, τόσο θετικές ιστορίες, εξελίξεις και πρωτοβουλίες που εκτυλίσσονται καθημερινά σε όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι, με τη σωστή ηγεσία, είναι εφικτός ο εποικοδομητικός διάλογος, η ενσυναίσθηση, η αμοιβαία κατανόηση και η εμπιστοσύνη, και έχουν ορατό και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή πολλών πολιτών. Αυτοί οι «ντόπιοι πρωταθλητές» δείχνουν τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολίτες και οι κοινότητες συσπειρώνονται,  παρέχοντας ελπίδα σε όλους εκείνους που φιλοδοξούν για μια καλύτερη, πιο σταθερή και πιο ευημερούσα Β-Ε.

Οι τέσσερις οργανώσεις μας θα παραμείνουν δεσμευμένες στη συνέχιση της συνεργασίας με το λαό και τους θεσμούς της Β-Ε, καθώς η χώρα μπαίνει σε τροχιά Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε τελική ανάλυση, είμαστε πράγματι #StrongerTogether (Ενωμένοι πιο Δυνατοί). /ibna

Πηγή: ΟΑΣΕ