Ρουμανία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, μετά το ναυάγιο της συνεργασίας PNL, USR-PLUS, UDMR

Ρουμανία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, μετά το ναυάγιο της συνεργασίας PNL, USR-PLUS, UDMR

Οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, με τα πολιτικά κόμματα για την ανάδειξη του νέου Πρωθυπουργού συνεχίζονται με αλλεπάλληλες  συναντήσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις 11.00 με την πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αντιπροσωπεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος PSD, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου.

Το PSD (Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea και  Vasile Dîncu) προσήλθε προτείνοντας για την πρωθυπουργία τον Alexandru Rafila, επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η συνάντηση διήρκεσε μόλις 20 λεπτά. Εξερχόμενος ο πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία δήλωσε ότι ο Πρόεδρος συνεχάρη το κόμμα του για τη νίκη στις εκλογές και χαρακτήρισε την πρόταση για την ανάθεση της πρωθυπουργία στον κ. Rafila, “τιμητική”.

Στις 12.00 ο Klaus Iohannis δέχθηκε την αντιπροσωπεία του Φιλελεύθερου Κόμματος PNL, αποτελούμενη από τους Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu και Robert Sighiartău.

Εξερχόμενος, ο Ludovic Orban δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί να συγκυβερνήσει με το PSD και ότι πρότεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία για την Προεδρία της Βουλής, ο δε χαμένος να υποστηριχθεί για την Προεδρία της Γερουσίας.

Στις 13.00 προσήλθε στο Cotroceni και η αντιπροσωπεία της Συμμαχίας  USR-PLUS, αποτελούμενη από τους Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cătălin Drulă και Cosette Chichirău.

Το AUR, στις 14.00 με τους εκπροσώπους του George Simion, Claudiu Târziu, Dan Tanasă και Diana Șoșoacă πήγαν στη συζήτηση στο Cotroceni. Την Κυριακή, ο ηγέτης του AUR ανακοίνωσε ότι θα διορίσει τον Călin Georgescu, πρώην εκτελεστικό διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης, ως Πρωθυπουργό.

Στις 15.00 ήταν η σειρά του ουγγρικού κόμματος UDMR να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Iohannis. To UDMR εκπροσωπήθηκε από τους Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás και Bíró Rozália.

Ο πρόεδρος της UDMR, Kelemen Hunor, δήλωσε, μετά τις διαβουλεύσεις στο Παλάτι Cotroceni, ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον πρόεδρο δεν προχώρησε σε όνομα πρωθυπουργού. Διευκρίνισε ότι το UDMR θέλει έναν συνασπισμό με PNL και USR PLUS, στον οποίο το κόμμα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους για να προτείνει τον πρωθυπουργό, και τα άλλα δύο κόμματα θα λάβουν την ηγεσία των δύο θεσμών του Κοινοβουλίου. “Δεν έχουμε προτίμηση”, δήλωσε ο Kelemen.

Ο κύκλος των διαβουλεύσεων αυτών έκλεισε με την ομάδα των βουλευτών των μειονοτήτων, που εκπροσωπήθηκε από τους Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler και Ovidiu Ganţ.

Ο Ραδιοσταθμός “Ελεύθερη Ευρώπη” αναφέρθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ανάμεσα στον George Simion, ηγέτη του AUR και τον Vasile Dâncu, ηγετικό στέλεχος του PSD, στην έδρα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων IRES, που κατέχει ο Dîncu.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της  Europa Liberă, αν και επισήμως το PSD δεν έχει πρόθεση συνεργασίας με το AUR, ζητήθηκε από τους επικεφαλής του κόμματος στην επαρχία, να αρχίσουν επαφές με βουλευτές του ΑUR, με στόχο τη συνεργασία ή την προσέλκυσή τους στο PSD.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε ο George Simion, που υπαινίχθη ότι αυτή είχε ως στόχο να αποσπάσει τη στήριξη του PSD, προκειμένου να εκπροσωπηθεί το AUR με στελέχη, στις προεδρίες των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου. “Εμείς δεν επιθυμούμε να πάρουμε μέρος σε κυβερνητική συμμαχία”, τόνισε μιλώντας στην “Ελεύθερη Ευρώπη”.

«Πιθανόν να συναντήθηκε ο George Simion με συνάδελφό μου, με εμένα πάντως δεν συναντήθηκε», δήλωσε ο Ludovic Orban απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Iohannis.

Το Σαββατοκύριακο τα κόμματα PNL, USR-PLUS και UDMR δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία μετά τις συνομιλίες που είχαν και προσήλθαν στον Klaus Iohannis με χωριστές προτάσεις. Οι Φιλελεύθεροι προτείνουν για Πρωθυπουργό τον Florin Cîțu, και το USR-PLUS τον Dacian Cioloș.

Το UDMR προτείνει ως Πρωθυπουργό τον Kelemen Hunor, και το AUR τον Călin Georgescu.

Τα τρία κόμματα, PNL, USR-PLUS και UDMR δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής λύση στον τρόπο με τον οποίο θα μοιράσουν μεταξύ τους τα κορυφαία κρατικά αξιώματα./ibna