Κροατία: Η Kelag εξαγοράζει το αιολικό πάρκο Orjak από την BayWa r.e.

Κροατία: Η Kelag εξαγοράζει το αιολικό πάρκο Orjak από την BayWa r.e.

O παγκόσμιος κατασκευαστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πάροχος υπηρεσιών και χονδρέμπορος BayWa r.e. ανακοίνωσε την πώληση του κροατικού αιολικού πάρκου Orjak 10,25 MW στην Kelag, έναν από τους κορυφαίους παρόχους ενεργειακών υπηρεσιών στην Αυστρία.

Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε από την θυγατρική της BayWa r.c. ECOwind, και βρίσκεται στο δήμο Omiš, περίπου 25 χλμ. Νοτιοανατολικά του Σπλιτ. Αποτελείται από πέντε στροβίλους 2,05 MW με ύψος πλήμνης 80 m.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση και πώληση αυτού του αιολικού πάρκου αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για εμάς», εξηγεί ο Johann Janker, Διευθύνων Σύμβουλος της ECOwind. «Τα τελευταία δύο χρόνια, είχαμε επενδύσει τα πλείστα σε αυτό το έργο και υπερκεράσαμε μια σειρά από προκλήσεις στην πορεία, μεταξύ άλλων το τραχύ έδαφος στην περιοχή και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινότητα.»

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το αιολικό πάρκο Orjak τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2018 και επωφελείται από μια μακροπρόθεσμη τιμολόγηση. Παράγει κατά μέσο όρο περίπου 26.000 MWh ετησίως. Αυτή είναι αρκετή ενέργεια για να καλύψει τη μέση ετήσια κατανάλωση περίπου 7.400 νοικοκυριών στην Κροατία.

«Το Orjak ήταν το πρώτο μας έργο στην Κροατία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτή η περιοχή αποτελεί βασική μελλοντική αγορά για εμάς με τεράστιες δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από το γραφείο μας στο Ζάγκρεμπ ήδη δρομολογούμε νέα αιολικά και ηλιακά έργα στην περιοχή,» δήλωσε ο Lorenzo Palombi, Διευθυντής των Έργων Αιολικής Ενέργειας EMEA στο BayWa r.e.

Ο Bernd Neuner, Διευθύνων Σύμβουλος της KI-Kelag International GmbH, προσέθεσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που εξαγοράσαε αυτό το πλήρως εξοπλισμένο αιολικό πάρκο και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την BayWa r.e. Οι εξαιρετικοί όροι και οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις του εργοστασίου θα μας βοηθήσουν να συμβάλλουμε διαρκώς στην ενεργειακή μετάβαση στην Κροατία και την Ευρώπη, παρέχοντας ταυτόχρονα στους πελάτες μας καθαρή πράσινη ενέργεια.»

Η Κροατία ανοίγει νέες ευκαιρίες για την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αφού τα τιμολόγια τροφοδοσίας αποτέλεσαν έναυσμα για μια συνολική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άνω των 1 GW έως το 2019, η Κροατία προωθεί τώρα ένα premium τιμολόγιο τροφοδοσίας για να τονώσει την αύξηση της χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας σε 1,9 GW έως το 2030. /ibna