Σλοβενία: Χαλάρωση ορισμένων μέτρων από την Τρίτη

Σλοβενία: Χαλάρωση ορισμένων μέτρων από την Τρίτη

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αποφάσισε να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς την Τρίτη, εντούτοις για μικρό χρονικό διάστημα. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Janez Janša στο Twitter την Κυριακή, ορισμένες υπηρεσίες θα επανεκκινήσουν σε εθνικό επίπεδο, ενώ ορισμένες θα περιορίζονται στις τέσσερις περιοχές με την καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση.

Σε εθνικό επίπεδο, οι δημόσιες συγκοινωνίες θα επαναλειτουργήσουν σε περιορισμένη χωρητικότητα έως και 50%. Οι γόνδολες θα περιορίζονται σε ένα άτομο ή μια οικογένεια, σύμφωνα με τον υπουργό υποδομής Jernej Vrtovec. Τα κομμωτήρια, τα ανθοπωλεία, τα πλυντήρια αυτοκινήτων και τα στεγνωτήρια επίσης έλαβαν το πράσινο φως για να σηκώσουν ρολά.

Στις τέσσερις περιοχές με την καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση – Κεντρική Σλοβενία, Goriška, παράκτια περιοχή Obalno-Kraška και Gorenjska – καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων και αθλητικών ειδών, καθώς και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων θα ανοίξουν ξανά. Επιπλέον, σε αυτές τις τέσσερις περιοχές τα άτομα που χρησιμοποιούν την εθνική εφαρμογή ειδοποίησης έκθεσης #OstaniZdrav θα μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των δήμων παρά τη γενική απαγόρευση για διαδημοτική μετκίνηση.

Ο Janša είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την ικανότητα του συστήματος υγείας και τον 7ήμερο κυλιόμενο μέσο όρο νέων μολύνσεων ανά στατιστικές περιοχές.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να υπάρχουν εξατομικευμένες αλλαγές ανά περιοχή,» έγραψε στο Twitter, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές ενδέχεται να κινούνται σε διπλή κατεύθυνση.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναλύσει τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και να καθορίσει το καθεστώς περιορισμών κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προσέθεσε.

Ο Janša ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας «και όλους όσοι προσέχουν τους περιορισμούς και προστατεύουν την υγεία και τη ζωή». «Με τη βοήθειά σας, καταφέραμε να σταματήσουμε την επιδημία προτού υπερβεί τις δυνατότητες του συστήματος υγείας μας.»

Η ανακοίνωση έγινε μετά την χθεσινή χωριστή συνάντηση της κυβέρνησης με εκπροσώπους του τομέα της υγείας και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της εξέτασης του βαθμού στον οποίο τα μέτρα θα μπορούσαν να χαλαρώσουν μετά από δύο μήνες απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Πριν από τις συναντήσεις, εμπειρογνώμονες από τον τομέα της υγείας ανέφεραν ότι αντιτάσσονταν σε οποιαδήποτε χαλάρωση των περιορισμών, δεδομένου του αριθμού των ασθενών Covid-19 που νοσηλεύονται, ενώ οι επιχειρήσεις πιέζουν για το άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων, εντούτοις με κόστος αυστηρά προληπτικά μέτρα.

Η Σλοβενία ​​καταγράφει αρκετά υψηλούς αριθμούς νέων λοιμώξεων και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο η καμπύλη παρέμεινε αμετάβλητη για πάνω από ένα μήνα σε περίπου 20.000-21.000 ενεργές περιπτώσεις.

Οι δώδεκα στατιστικές περιοχές της Σλοβενίας είχαν εφταήμερο μέσο όρο νέων περιπτώσεων ανά 100.000 κατοίκους από 349 έως 843, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κυκλοφόρησε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ). Οι τέσσερις περιοχές με την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα κυμαίνονται στο εύρος 349-395. /ibna