Βουλγαρία: Στις καλένδες στέλνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία η Zaharieva

Βουλγαρία: Στις καλένδες στέλνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία η Zaharieva

Δεν υπάρχει πρόταση για ένα νέο πακέτο μέτρων για την Τουρκία, σημειώνει

Στις καλένδες στέλνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στη Nova TV.

Επιπρόσθετα η επικεφαλής της Βουλγαρικής διπλωματίας, προσπάθησε για την απεμπλοκή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Άνοιξη στην Βουλγαρία, λέγοντας ότι αν υπάρξει συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία, θα μπορούσε η κυβέρνηση να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο πέντε μέρες πριν από τις εκλογές.

«Έχουμε μια πολύ σαφή θέση. Θέλω να τονίσω ότι δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές. Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές, η Βουλγαρία μπορεί να εγκρίνει το Πλαίσιο Διαπραγμάτευσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» τόνισε η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zahariva προσθέτοντας ότι το κύριο ζήτημα της διαφοράς σχετίζεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας Γειτονίας και Φιλίας, η οποία υπεγράφη τον Αύγουστο του 2017. Βέβαια η Zaharieva ξέχασε να αναφέρει ότι αυτή προετοίμασε και υπέγραψε την προβληματική συμφωνία του 2017.

«Η μεγαλύτερη χειραγώγηση που προέρχεται από τα Σκόπια είναι ότι τους στερούμε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Εμείς δεν αρνούμαστε στους Βούλγαρους πολίτες να αυτοπροσδιοριστούν, ότι έχει απομείνει για τους αλλοδαπούς πολίτες», δήλωσε η Zaharieva στη Nova TV. Η Υπουργός ξέχασε όμως και πάλι να αναφέρει ότι επιθυμεί η Βουλγαρία να υπάρχει βουλγαρική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να θεσμοθετήσει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία.

Συνεχίζοντας η Zaharieva σημείωσε ότι «έχουμε συμφέρον να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια για την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Έχουμε πολλά σημεία με τη μη τήρηση της Συμφωνίας».

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κάλεσε για άλλη μια φορά για το θέμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να μειώσει τους συναισθηματισμούς και να μην μιλάει μέσω των μέσων ενημέρωσης.

«Εάν οι συνάδελφοι από τη Βόρεια Μακεδονία θέλουν να γίνουν μέλη μιας οικογένειας, δεν υπάρχει τρόπος να κινητοποιήσουν όλη τους τη δύναμη για να κακολογούν ένα από τα μέλη», δήλωσε η Zaharieva για τη γειτονική χώρα.

Ερωτηθείσα εάν η Angela Merkel και ο Boyko Borissov μπλόκαραν πραγματικά τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, όπως αυτές που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι, «δεν είναι αλήθεια επειδή δεν υπάρχει πρόταση για ένα νέο πακέτο κυρώσεων». Υπάρχει μια πρόταση για μια ολοκληρωμένη ανάλυση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και πιθανόν έναν νέο μηχανισμό κυρώσεων για τομεακές πολιτικές, ο οποίος θα πρέπει να ετοιμαστεί έως τον Μάρτιο.

Όσον αφορά τις συνομιλίες για το Brexit, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι όλο και πιο πιθανό να μην υπάρχει συμφωνία.

«Κανείς δεν θέλει το Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά είναι πιθανό. Η Μεγάλη Βρετανία παραμένει ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Βουλγαρίας. Έχουμε παρόμοια ενδιαφέροντα, αρχές. Θα υπάρξουν αναταραχές και δυσκολίες για την επιχειρηματικότητα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κανόνες. Οι φοιτητές μας θα χρειαστούν βίζα. Θα υπάρξουν προβλήματα σε κάθε σφαίρα της ζωής, αλλά αυτό αποφάσισαν οι Βρετανοί», κατέληξε η Zaharieva./ibna