Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στα Τίρανα, ενώ αντιπολίτευση και κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται

Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στα Τίρανα, ενώ αντιπολίτευση και κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται

Με τις διαδηλώσεις και τις πράξεις βίας να συνεχίζονται στα Τίρανα για τη δολοφονία του 25χρονου Klodian Rasha από αστυνομικό που τον πυροβόλησε πισώπλατα, η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι υπόλογη για την βία των δυνάμεων ασφαλείας ενώ από την μεριά της κυβέρνησης εξαπολύονται κατηγορίες προς την αντιπολίτευση ότι ένα ατυχές γεγονός το εκμεταλλεύεται πολιτικά.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, βουλευτής Ermonela Felaj, σε τηλεοπτική της συνέντευξη καταδίκασε τις πράξεις βίας που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στα Τίρανα.

Η Felaj είπε ότι η συμμετοχή ανηλίκων σε πράξεις βίας είναι απαράδεκτη και αυτό αποδεικνύει την τύφλωση των ηγετών των διαμαρτυριών, οι οποίοι σύμφωνα με αυτήν είναι οι Berisha, Meta, Basha και ο Kryemadhi καθώς είναι εξοργισμένοι με την απώλεια της δύναμη της εξουσίας.

«Αν πραγματικά διαμαρτύρονταν όπως προειδοποίησαν, με αυτές τις προθέσεις, σίγουρα δεν θα υπήρχε τίποτα να σχολιάσω. Αυτή η διαμαρτυρία θα μπορούσε να συνεχιστεί για μέρες, αλλά τη στιγμή που αυτή η διαμαρτυρία αντικαταστάθηκε από πράξεις βίας, σε κτίρια και εγκαταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον σκοπό της, πήρε πολιτική μορφή. Αυτό δεν είναι πλέον μια διαμαρτυρία για τη δικαιοσύνη, αλλά για τη δύναμη που χάθηκε από τους Basha, Kryemadhi, Berisha και Meta. Είναι τυφλοί, όμηροι, που δεν σκέφτονται ψύχραιμα πόσο άσχημα χρησιμοποιούνται και το πιο τραγικό είναι αυτό που συμβαίνει, καθώς ανήλικοι χρησιμοποιούνται για πράξεις βίας», – δήλωσε η Felaj.

Ερωτηθείσα για τη δολοφονία του Klodian Rasha, η Felaj τόνισε ότι «το αποτελέσμα της δράσης ήταν μια ενέργεια πέρα ​​από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από το καθήκον της κρατικής αστυνομίας. Είναι προσωπική ευθύνη. Δεν είναι συλλογική ευθύνη και η ποινική ευθύνη είναι προσωπική, όχι συλλογική. 13.000 αστυνομικοί δεν μπορούν να κατηγορηθούν για ένα άτομο. Κανείς δεν υπέστη ζημιά στις διαμαρτυρίες από την κρατική αστυνομία, το αντίθετο συνέβη με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η αστυνομία αυτών των ετών έχει συγκρατηθεί. Η αστυνομία έχει καθήκον να εξουδετερώνει τους δράστες που διαπράττουν εγκληματικές πράξεις. Οι ηγέτες της διαμαρτυρίας είναι τόσο τυφλοί που αναγκάζουν τους πολίτες να διαπράξουν τέτοιες πράξεις. Η κρατική αστυνομία ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις αρκετά καλά», – είπε η Felaj.

«Καλώ την λογική των πολιτών να φροντίσουν ώστε οι ανήλικοι να μην εμπλέκονται σε αυτές τις διαδηλώσεις. Η ψυχολογική ζημιά είναι τεράστια. Αυτά είναι (ποινικά) αρχεία που τους συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους των ανηλίκων. Όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί είναι ευπρόσδεκτος, αλλά όχι βίαια», δήλωσε η Felaj.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε η εισαγγελία μέσα από τις εκθέσεις της Αστυνομίας, τα βίντεο και τις φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις, έχουν μέχρι στιγμής ασκηθεί διώξεις σε 268 άτομα, συνελήφθησαν 89 ενώ 8 άτομα καταζητούνται, στις τέσσερεις μέρες των διαδηλώσεων στα Τίρανα./ibna