Μαυροβούνιο: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή πορεία, δήλωσε ο Đukanović

Μαυροβούνιο: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή πορεία, δήλωσε ο Đukanović

Το Μαυροβούνιο μπορεί να επιτύχει μόνο εάν συνεχίσει στην ευρωπαϊκή πορεία, δήλωσε ο Πρόεδρος Milo Đukanović, προσθέτοντας ότι οφθαλμός αντί οφθαλμού στις ταραχώδεις εθνικιστικές τάσεις ήταν μία μάλλον κακή επιλογή.

Μιλώντας στο Φόρουμ 2BS στην Ποντγκόριτσα, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να γεφυρώσει τις διαιρέσεις, ισχυριζόμενος ότι οι διαιρεμένες κοινωνίες είναι δυσλειτουργικές εξαρχής. Ο Đukanović πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη μομέντουμ στο Μαυροβούνιο και στα Δυτικά Βαλκάνια για ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

«Δεν είναι καλή επιλογή για το Μαυροβούνιο να απαντήσει σε έναν κοχλάζοντα εθνικισμό με ένα άλλο κύμα εθνικισμού. Το Μαυροβούνιο μπορεί να επιτύχει μόνο εάν συνεχίσει στο ευρωπαϊκό μονοπάτι,» δήλωσε ο Đukanović.

Πιστεύει ότι είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουν την ευρωπαϊκή πλατφόρμα του Μαυροβουνίου ως την πιο σημαντική για την κρατική πολιτική, προσθέτοντας ότι ήταν ικανοποιημένος με την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης πως δεσμεύεται στους ίδιους στόχους εξωτερικής πολιτικής.

Όπως τόνισε, σήμερα το Μαυροβούνιο βρίσκεται μπροστά από άλλες χώρες που επιθυμούν να αποκτήσουν ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Το Μαυροβούνιο πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται οικονομικά και με σοβαρές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω ο ρυθμός της ένταξης,» δήλωσε ο Đukanović.

Προσέθεσε ότι, ανεξάρτητα από την αλλαγή στην κυβέρνηση, οι στρατηγικές προτεραιότητες του Μαυροβουνίου παραμένουν.

Ο Đukanović εκτίμησε ότι ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι το μήνυμα που κοινωνήθηκε μετά τις αμερικανικές εκλογές είναι ενθαρρυντικό για όλους τους Ευρωπαίους και Βαλκάνιους πολίτες.

«Θα ήθελα να δω την Ευρώπη να σταθεροποιείται γρηγορότερα. Δεν διαφωνώ, αλλά είχαμε πέντε χρόνια σοβαρής επιβράδυνσης σε αυτήν τη διαδικασία. Τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται ενθάρρυνση,» δήλωσε ο Đukanović.

Προσέθεσε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε εξαιρετικά μηνύματα που αντιπροσωπεύουν πολύ σημαντικές ενθαρρύνσεις.

«Δυστυχώς, το 2020 δεν τελειώνει με αυτό το πνεύμα. Δεν υπήρξαν διακυβερνητικές διασκέψεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ούτε απελευθέρωση βίζας για το Κοσσυφοπέδιο,» δήλωσε ο Đukanović.

Καταλήγωντας, δήλωσε ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα καταλάβει ότι χωρίς την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στην Ευρώπη. /ibna