Β-Ε: Το πρόβλημα με τους μετανάστες βρίσκεται στα ελληνικά σύνορα, δηλώνει ο Galić

Β-Ε: Το πρόβλημα με τους μετανάστες βρίσκεται στα ελληνικά σύνορα, δηλώνει ο Galić

Ο Zoran Galić, διευθυντής της συνοριοφυλακής της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, δήλωσε ότι στο ζήτημα των παράνομων μεταναστών το πρόβλημα εντοπίζεται στην ΕΕ, αναφερόμενος στα ελληνικά σύνορα, τα οποία διασχίζουν πολύ εύκολα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

«Το 2016 είχαμε 155 μετανάστες. Ένα χρόνο αργότερα υπήρχαν 765 και το 2018 καταγράψαμε 23.400, ενώ πέρυσι υπήρχαν 29.800. Έχουμε περίπου είκοσι ημέρες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και θα περιμένουμε τους τελικούς αριθμούς, οι οποίοι δεν αναμένεται να είναι μικροί, καθώς είναι προφανές ότι έχουμε μια ραγδαία αύξηση των εισερχόμενων μεταναστών,» δήλωσε ο Galić.

Επιβεβαίωσε ότι μια τέτοια εισροή αναμένεται τους επόμενους μήνες, δηλώνοντας ότι η συνοριοφυλακή ανταλλάσσει δεδομένα με τους συναδέλφους από τη Σερβία.

«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τους πολίτες, αλλά υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μεταναστών που περιμένουν να εισέλθουν στη Β-Ε. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι η Σερβία αλλά η ΕΕ, δηλαδή τα σύνορα με την Ελλάδα, τα οποία διασχίζονται πολύ εύκολα. Έχουμε μια παράλογη κατάσταση όπου οι μετανάστες καταφθάνουν από την ΕΕ και στη συνέχεια σταματούν ξανά στο κατώφλι της Ευρώπης στην Κροατία,» επεσήμανε ο Galić.

Είπε στο RTRS ότι οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονταν από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, την Αλγερία, το Ιράκ, το Ιράν και ότι η Συρία ήταν στην έβδομη θέση κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Καθίσταται πλέον σαφές ότι δεν πρόκειται για ροές που σχετίζονται με τον πόλεμο, αλλά μάλλον εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο στόχο, πρωτίστως πολιτικό και οικονομικό,» προσέθεσε ο Galić.

Επισήμανε ότι η συνοριοφυλακή στερείται 1.300 αστυνομικών για την επαρκή προστασία των 1.600 χιλιομέτρων των συνόρων υπό τις τρέχουσες συνθήκες, εξηγώντας ότι ένας συνοριοφύλακας καλείται επί του παρόντος να καλύψει 25 χιλιόμετρα συνόρων.

Προσέθεσε ότι η συνοριοφυλακή επιστρατεύει το 85% των δυνάμεών της για να εργαστεί σε συνοριακές διαβάσεις και μόνο το 15% των αστυνομικών αξιοποιείται για την προστασία της λεγόμενης «πράσινης ζώνης» κατά μήκος 1.600 χιλιομέτρων των συνόρων.

«Απαιτούνται επίσης τροποποιήσεις των νόμων και των κανονισμών για καλύτερη εργασία στον τομέα, για παράδειγμα για τον καθορισμό του τρόπου αποτροπής των μεταναστών από τη διέλευση των συνόρων. Στην αρχή της κρίσης, οι αστυνομικοί ήταν πιο επιθετικοί στην προστασία των συνόρων, ωστόσο οι ΜΚΟ κατήγγελναν ότι ήμασταν πολύ σκληροί. Είναι καταστροφικό, καθώς ένας συνοριοφύλακας θα φοβάται να εφαρμόσει αποτρεπτικά μέτρα για να αποφύγει κυρώσεις,» δήλωσε ο Galić.

Τόνισε ότι οι αποτρεπτικές προσπάθειες αφήνουν τους μετανάστες παγερά αδιάφορους, καθώς συνεχίζουν το ταξίδι τους. Μερικές φορές η ίδια ομάδα επανέρχεται γύρω στις 20 φορές, και οι μετανάστες που συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια μιας παράνομης διέλευσης που οδηγούνται στο δικαστήριο απελευθερώνονται πολύ σύντομα λόγω της αδυναμίας για διασταύρωση ελέγχου των στοιχείων τους. /ibna