Κροατία: Εντοπίστηκε η «χαμένη» πλατφόρμα Ivana D στο βυθό της Αδριατικής

Κροατία: Εντοπίστηκε η «χαμένη» πλατφόρμα Ivana D στο βυθό της Αδριατικής

«Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών επέτρεψε την αναχώρηση στη θέση της υπεράκτιας εκμετάλλευσης Ivana D με πλοίο, καθώς και την επιστράτευση ενός αυτόματου ρομποτικού υποβρυχίου. Επιβεβαιώθηκε ότι η εγκατάσταση έχει βυθιστεί ολοκληρωτικά», δήλωσε η Κροατική εταιρεία INA την Πέμπτη το βράδυ.

Μετά την απώλεια επικοινωνίας και του συστήματος πλοήγησης στις 5 Δεκεμβρίου λόγω ισχυρών ανέμων και μεγάλων κυμάτων στη βόρεια Αδριατική, και ακολούθως της οπτικής επαφής με την ακατοίκητη εγκατάσταση υπεράκτιας εκμετάλλευσης της Ivana D, εμπειρογνώμονες της INA μαζί με εκπροσώπους αρμόδιων φορέων – τον επιθεωρητή ενέργειας για την εξόρυξη πετρελαίου από την Κρατική Επιθεώρηση, τον επιθεωρητή της ασφάλειας πλοήγησης του Υπουργείου Θαλάσσης, Μεταφορών και Υποδομών και τον εκπρόσωπο του Συντονισμού για την Ασφάλεια στην Υπεράκτια Εξερεύνηση και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων – πραγματοποίησαν επιθεώρηση της επιφάνειας της θάλασσας και του βυθού στον τοποθεσία.

«Έπειτα από επιτόπια επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ρήξη, και πιο συγκεκριμένα ρωγμές στις αρθρώσεις της πλατφόρμας με τους καθιερωμένους πασσάλους, ενώ οι σωλήνες που οδηγούσαν από το βαθύτερο σημείο στο επιφανειακό τμήμα της πλατφόρμας δεν έσπασαν αλλά είχαν καμφθεί, και βρίσκονται στο κάτω μέρος μαζί με το επιφανειακό μέρος της πλατφόρμας. Δεν παρατηρήθηκε διαρροή, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας έχουν εκτελέσει τη λειτουργία τους,» αναφέρει η INA.

Η συντήρηση, σύμφωνα με δήλωση της Εταιρείας, θα μπορούσε να αποκλειστεί ως η αιτία αυτού του συμβάντος και η περαιτέρω έρευνα θα καθορίσει τους ακριβείς λόγους για την καταστροφή της πλατφόρμας. Η πλατφόρμα συντηρούνταν τακτικά και υπό επιθεώρηση. «Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συντονισμένη επιθεώρηση της υπεράκτιας εκμετάλλευσης Ivana D, και η εγκατάσταση λειτουργούσε με έγκυρο πιστοποιητικό ασφάλειας για εργασία. Η επιθεώρηση του υποβρύχιου τμήματος της Ivana D πραγματοποιήθηκε το 2018, παρουσία επιθεωρητών από το Κροατικό Μητρώο Ναυτιλίας. Επιπροσθέτως, η εγκατάσταση επιθεωρήθηκε τελευταία από το πλήρωμα της ΙΝΑ την 1η Δεκεμβρίου 2020, η οποία καταγράφεται στην καθημερινή έκθεση,» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Ivana D διαφέρει από άλλες εγκαταστάσεις υπεράκτιων εκμεταλλεύσεων της INA στη βόρεια Αδριατική με τον τρόπο που συνδέεται με τον βυθό. Η έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται, και μόνο μετά τη συλλογή όλων των σχετικών δεδομένων θα καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης σχετικά με τη συνέχιση της παραγωγής ή το μόνιμο κλείσιμο της πλατφόρμας στο χώρο. Ταυτόχρονα, το INA θα προετοιμάσει ένα σχέδιο αποκατάστασης στην τοποθεσία της Ivana D.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το συμβάν δε συντέλεσε σε περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν παρατηρήθηκε διαρροή αερίου και ο αγωγός αερίου που έστειλε αέριο από τα φρεάτια παραμένει σε καλή κατάσταση, σταθερός και υπό πίεση. Η εταιρεία υπενθυμίζει ότι, λόγω των γεγονότων στην Ivana D, το Σύστημα Τερματισμού Έκτακτης Ανάγκης (ESD) ενεργοποιήθηκε αυτόματα και κλείνοντας τις βαλβίδες ασφαλείας, τα φρεάτια αερίου μεταφέρθηκαν σε ασφαλή κατάσταση. Η ασφάλεια του εφοδιασμού δεν κινδυνεύει και η παραγωγή σε όλες τις άλλες υπεράκτιες εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο./ibna