Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει το ρόλο ενός έντιμου μεσολαβητή και να ενεργεί με ακεραιότητα, στρατηγικά και λογικά

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει το ρόλο ενός έντιμου μεσολαβητή και να ενεργεί με ακεραιότητα, στρατηγικά και λογικά

Με μια ήπια ανακοίνωση απάντησε το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στα συμπεράσματα του χτεσινοβραδινού Συμβουλίου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία από την πλευρά της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Παρόλο που υπάρχουν πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου της Προεδρεύουσας, που αγωνίζονται για διάλογο και επαφή με τη χώρα μας από τη Διάσκεψη Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ στις 1-2 Οκτωβρίου, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ λόγω των στενών πολιτικών υπολογισμών μιας ή δύο χωρών, και η ΕΕ δεν μπόρεσε να βγει από την αναζήτηση περιοριστικών μέτρων που δεν έχουν κανένα όφελος.

Καταχρώμενοι την αλληλεγγύη των μελών και τα δικαιώματα αρνησικυρίας ορισμένων κρατών μελών, οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και οι άδικες συμπεριφορές που έθεσαν εναντίον της Τουρκίας έθεσαν την Τουρκία και την ΕΕ σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτή η κατάσταση βλάπτει τα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και της ΕΕ και την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας.

Απορρίπτουμε τη μεροληπτική και παράνομη στάση, την οποία γνωρίζουμε ότι δεν υιοθετείται από την πλειονότητα της ΕΕ, ειδικά για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τα περιφερειακά ζητήματα, αλλά η οποία πρέπει να τεθεί στα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ της 10ης Δεκεμβρίου με αλληλεγγύη και πίεση για βέτο.

Η Τουρκία εξέφραζε πάντοτε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, παρά τα προκλητικά της βήματα, χωρίς προϋποθέσεις για τη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή.

Από το 2004, η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” έχουν επιδείξει προσπάθειες με καλοπροαίρετο τρόπο να καταστήσουν τους πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο στοιχείο σταθερότητας, όχι έντασης, και έχουν αναλάβει όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες.

Σε αυτήν την απόφαση, η ΕΕ αγνόησε για άλλη μια φορά τον τουρκοκυπριακό λαό και την βούληση, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης του νησιού της Κύπρου, και καταδίκασε την επιβολή της GCASC στο κυπριακό και στα ζητήματα των περίκλειστων Βαρωσίων. Η ΕΕ πρέπει τώρα να εγκαταλείψει αυτήν τη στάση για να επιτρέψει μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τα γεγονότα στο νησί.

Είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για τους Ελληνοκύπριους να συναντηθούν με τους Τουρκοκύπριους για να αρχίσουν να συζητούν τους πόρους υδρογονανθράκων που προκαλούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατανομή των εσόδων τους, και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για μια λύση. Στην πραγματικότητα, η περιφερειακή διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου είναι επίσης μια ευκαιρία από αυτή την άποψη. Τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και της “ΤΔΒΚ” θα συνεχίσουν να προστατεύονται με αποφασιστικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι κρίμα για την ΕΕ που η Ελλάδα πιέζει τους μετανάστες στο Αιγαίο και η Frontex εμπλέκεται σε αυτές τις ενέργειες. Δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών χωρίς να σταματήσουμε αυτές τις παραβιάσεις και τις πρακτικές μαζικής απέλασης, οι οποίες αποτελούν σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζονται έντονα από το διεθνές κοινό. Η ΕΕ θα πρέπει να δείξει την ευαισθησία της στη διαχείριση της μετανάστευσης όχι στη χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η οποία έχει συστηματικά αντιμετωπίσει τους αιτούντες άσυλο απάνθρωπα.

Θα είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ξεκινήσουμε τις εργασίες για την ενημέρωση όλων των θεμάτων που αποτελούν τη Συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ της 18ης Μαρτίου το συντομότερο δυνατόν χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς να γίνει προϋπόθεση του άλλου. Αυτό θα εξυπηρετούσε ταυτόχρονα την υπέρβαση κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Όπως το επαναλαμβάνουμε πάντα, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει το ρόλο ενός έντιμου μεσολαβητή και να ενεργεί με ακεραιότητα, στρατηγικά και λογικά./ibna