ΕΕ: Για τον Μάρτιο μετατέθηκε η επανεξέταση των κυρώσεων στην Τουρκία

ΕΕ: Για τον Μάρτιο μετατέθηκε η επανεξέταση των κυρώσεων στην Τουρκία

Όπως αναμενόταν οι  27 αποφάσισαν μεν  να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, που περιλαμβάνουν όμως μόνο απαγορεύσεις εισόδου στην ΕΕ σε συγκεκριμένα άτομα  και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων όπως μετέδωσε το γερμανικό δίκτυο N-tv

Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη αργά το βράδυ της Πέμπτης, δεν  θα υπάρξουν κυρώσεις εναντίον ολόκληρων κλάδων της οικονομίας ή εμπάργκο όπλων της ΕΕ , προς το παρόν. Οι προτάσεις αυτές , λόγω της  αντιφατικής πολιτικής της κυβέρνησης της  Άγκυρας, δεν βρήκαν την απαραίτητη ομόφωνη υποστήριξη, αναφέρει το γερμανικό δίκτυο.

Οι 27 τονίζουν ότι θα μπορούσαν να ληφθούν  πιο εκτεταμένα μέτρα στην επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου του επόμενου έτους. Μέχρι τότε, η Επιτροπή της ΕΕ και η Υπηρεσία Εξωτερικών θα πρέπει να επεξεργαστούν περαιτέρω επιλογές για δράση.

Σύμφωνα με το κείμενο το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν  το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης)

Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην Ε.Ε. και στα κράτη μέλη της ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απόλυτη και σαφής. Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruc Reis προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ταυτόχρονα, στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση.

Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. /ibna