Borissov: Οι επόμενες γενιές δεν θα μας συγχωρήσουν που δεν βρήκαμε συμβιβασμό που δίνει προοπτική

Borissov: Οι επόμενες γενιές δεν θα μας συγχωρήσουν που δεν βρήκαμε συμβιβασμό που δίνει προοπτική

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov δημοσίευσε στο Facebook ότι είχε συναντηθεί σήμερα με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Vlado Buckovski, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πρέπει να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας.

«Οι σημερινές και οι επόμενες γενιές δεν θα συγχωρήσουν τη Βουλγαρία ή τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας επειδή δεν βρήκαν συμβιβασμό που δίνει προοπτική. Είναι σημαντικό η αμοιβαία εμπιστοσύνη να επιστρέψει στην αυστηρή και μη αναστρέψιμη εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας. Η Βουλγαρία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εμπλέξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας του Συμβουλίου της ΕΕ, θέσαμε το θέμα ως προτεραιότητα. Το δήλωσα αυτό κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου, την οποία πραγματοποίησα νωρίτερα σήμερα στη Σόφια με τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για τη Βουλγαρία, Vlado Buckovski», έγραψε ο Borissov στο Facebook.

Στο δημοσιευμένο βίντεο, ο Borissov λέει στον Buckovski ότι «κάτι συνέβη πριν από 6 μήνες, ίσως οι εκλογές στη χώρα σας, τα εσωτερικά μας προβλήματα, εδώ είναι το covid που άλλαξε ολόκληρο τον κόσμο. Η Βόρεια Μακεδονία είναι κυρίαρχο κράτος και μπορεί να αποφασίσει μόνη της ποια γλώσσα θέλει να μιλήσει. Εμείς στη Βουλγαρία αποφασίσαμε να μιλήσουμε βουλγαρικά και έτσι μιλάμε. Στη Βόρεια Μακεδονία μπορείτε να αποφασίσετε πώς θέλετε να μιλήσετε και κανείς δεν μπορεί να σας καθοδηγήσει και να σας επιβάλει ποια γλώσσα να μιλήσετε. “Κανείς δεν σας ζήτησε να το κάνετε αυτό, ειδικά εγώ»

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο θέματα τρόμαξαν τους Βούλγαρους πολίτες: την κυριαρχία και τη μειονότητα της Βουλγαρίας. «Να μεταφέρω αυτές τις ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό Zaev και στον Πρόεδρο Pendarovski. Αφήστε τους ιστορικούς να δουλέψουν, έχουμε αρκετά χρόνια για να βρούμε λύσεις. Οι επόμενες γενιές δεν θα μας συγχωρήσουν αν δεν τους δώσουμε προοπτική τώρα», δήλωσε ο Borissov στον Buckovski. Εξεπλάγην από μια δήλωση του φίλου του Zoran Zaev που τον κατηγόρησε ότι εργάστηκε για να αυξήσει την προσωπική του δημοφιλία και ότι η Βουλγαρία δεν συμμορφώθηκε με τη Συμφωνία Φιλίας.

Ο Buckovski επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας ότι «το συνταγματικό μας όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν σημαίνει ότι έχουμε εδαφικές αξιώσεις και η μη ανάμειξη στις εσωτερικές σας υποθέσεις αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Φιλίας και θα το σεβαστούμε. Αφήστε τους ιστορικούς να κάνουν τη δουλειά τους.»

Αργότερα, ο Buckovski έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Rumen Radev.

Ο Radev είπε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν απαιτεί απόπειρες επιρροής και πίεσης μέσω τρίτων χωρών, αλλά την επίτευξη πραγματικών αποτελεσμάτων στον διμερή διάλογο με τη Βουλγαρία. Μία από τις προτεραιότητες της γερμανικής στην εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, είναι η μετάβαση στα Σκόπια. Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα ζητήσει λύση, καταδικάζοντας τον βουλγαρικό αποκλεισμό.

«Η Βουλγαρία δεν αμφισβήτησε ποτέ το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην αυτοδιάθεση, αλλά η ταυτότητα μιας χώρας δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στο μίσος μιας άλλης, ειδικά μιας αδελφικής χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους της Βουλγαρίας, η εγκατάλειψη της γλώσσας μίσους προς τη Βουλγαρία στη Βόρεια Μακεδονία και η αλλαγή του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας./ibna