Αλβανία: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών μετά τη δολοφονία του 25χρονου πολίτη από αστυνομικό

Αλβανία: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών μετά τη δολοφονία του 25χρονου πολίτη από αστυνομικό

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, αντέδρασε δημόσια στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 25χρονου Klodian Rasha από αξιωματικό της μονάδας “Eagle” της Αστυνομίας, εκφράζοντας τη λύπη του στην οικογένεια για την απώλεια του γιου τους. «Η απώλεια της ζωής ενός 25χρονου αγοριού, λόγω της υπερβολικής βίας ενός αστυνομικού, ήταν μια τραγωδία για την οικογένεια και μια συγκλονιστική είδηση ​​για ολόκληρη την κοινωνία», είπε ο Rama.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «μόλις προσγειώθηκα στα Τίρανα, πήγα στην οικογένεια του αποθανόντος. Με συγκίνησε πολύ η υποδοχή τους και η σοφία των λέξεων του πατέρα του Klodian. Κανένα λουλούδι δεν μπορεί να αγγιχτεί στα Τίρανα στο όνομα του γιου μου! Θέλουμε δικαιοσύνη, όχι πολιτικό θόρυβο», μου είπε.

«Θέλω να απευθυνθώ στην οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του χαμένου αγοριού και να εκφράσω δημόσια τα βαθύτατα συλλυπητήρια και τη λύπη μου, μαζί με τα βαθύτερα συλλυπητήρια μου, για την ανείπωτη απώλεια τους. Είμαι απόλυτα ξεκάθαρος ότι οι λέξεις σε αυτήν την περίπτωση είναι εντελώς ανίσχυρες μπροστά στον πόνο και το κενό που βιώνουν ο πατέρας, η μητέρα, οι αδελφές, οι αδελφοί του Klodian, οι θείοι, οι θείες, οι γιοι και οι κόρες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η αστυνομική βία σκότωσε έναν άνδρα, με τον πιο ανεξήγητο τρόπο μέχρι τώρα και εντελώς χωρίς καμία σχέση με οποιαδήποτε αποστολή, επιχείρηση ή στόχο που σχετίζεται με τη δραστηριότητα της κρατικής αστυνομίας στη χώρα αυτή και εκείνη την ώρα».

Ωστόσο, είπε ο Rama, «παρά το γεγονός ότι η δολοφονία ενός άνδρα διαπράχθηκε απλώς από έναν άλλο άνδρα, το όπλο ανήκε στο κράτος».

Ως εκ τούτου, ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι «η απολογία ανήκει επίσης στο κράτος, μαζί με τη δέσμευση για πλήρη διαλεύκανση και νομική τιμωρία του δράστη».

«Ο δράστης πέρασε αμέσως στα χέρια της δικαιοσύνης και σίγουρα θα διερευνηθεί και θα δικαστεί από το δικαστικό σώμα, με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία. Η πράξη του φαίνεται εντελώς ακατανόητη, εκτός από την εντελώς παράλογη όσο γνωρίζουμε. Φυσικά, δεν είμαστε η δικαιοσύνη που έχει το βάρος της τελευταίας λέξης, για το βαθμό ενοχής του συγγραφέα ενώπιον του νόμου. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η ανυπομονησία σε αυτήν την περίπτωση για να τεθεί σε ισχύ η δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει τα πάντα. Όσο αδιαμφισβήτητη είναι η ενοχή της αστυνομικής βίας στα μάτια μας, η δικαιοσύνη πρέπει να την ακούσει επίσης. Η δικαιοσύνη χρειάζεται το χρόνο της», πρόσθεσε ο Rama.

Όσον αφορά τον Υπουργό Εσωτερικών Lleshaj, ο Rama δήλωσε ότι έχει την παραίτηση του στο συρτάρι του, από την πρώτη στιγμή του τραγικού γεγονότος.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Sandër Lleshaj δήλωσε ότι η παραίτηση του είναι αμετάκλητη από το καθήκον του, μετά τη δολοφονία από αστυνομικό του 25χρονου Klodian Rasha πριν από δύο ημέρες.

O Sandër Lleshaj, με μήνυμα του απευθύνθηκε στους Αλβανούς σήμερα το απόγευμα, εκφράζοντας την υπερηφάνεια για το έργο που έγινε τα δύο χρόνια που ήταν στο τιμόνι του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφέροντας μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές.

«Δεν ήθελα σε καμία στιγμή η συμπεριφορά μου σαν επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών να μοιάζει με εκείνη πολλών άλλων και ιδιαίτερα εκείνων των δραστών των σφαγών του 1997, 1998 και ειδικά του 2011», είπε ο Lleshaj, προσθέτοντας ότι, «σήμερα είμαι απείρως χαρούμενος που κατάφερα να αποδείξω μπροστά σε όλους τους Αλβανούς ότι δεν είμαι σαν αυτούς. Όχι. Δεν είμαι σαν αυτούς.»/ibna