Τουρκία: Ένας «συμμαθητής» του Macron Πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι

Τουρκία: Ένας «συμμαθητής» του Macron Πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι

Ο Emmanuel Macron σύντομα θα βρει έναν παλιό γνώριμο, καθώς ο 47χρονος Ali Onaner, διορίστηκε Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι. Οι δύο άνδρες ήταν μαζί στα θρανία της Εθνικής Σχολής Διοίκησης (ENA) από το 2002 έως το 2004 στο πλαίσιο της προώθησης Léopold-Sédar-Senghor, σύμφωνα με το Le Point.

Τέλειος γαλλόφωνος, καθώς πήρε το απολυτήριο στο γυμνάσιο “Charles-de-Gaulle” στην Άγκυρα, ο Ali Onaner ήταν πρεσβευτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Τυνησία για δύο χρόνια, όπου βρισκόταν στις πρώτες θέσεις της στρατιωτικής παρέμβασης της χώρας στη Λιβύη, την οποία υπερασπίστηκε έντονα στα Τυνησιακά μέσα ενημέρωσης. Η Άγκυρα υποστήριξε εκεί την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ η Γαλλία υποστήριξε το άλλο στρατόπεδο, αυτό του ισχυρού άνδρα από την ανατολική Λιβύη, τον στρατάρχη Haftar.

Η Λιβύη είναι ένα από τα πολλά θέματα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, και ο Ali Onaner θα κάνει πολλά για να διευκολύνει τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες επισημάνθηκαν πρόσφατα από προσβλητικές παρατηρήσεις του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan προς τον Γάλλο ομόλογό του. Ο Erdogan αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του Emmanuel Macron και είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ελπίζει ότι η Γαλλία θα τον «ξεφορτωθεί το συντομότερο δυνατό» Οι επικείμενες προθεσμίες εκλογών για τους δύο αρχηγούς κρατών – προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2022 στη Γαλλία και το 2023 στην Τουρκία, δεν αναμένεται να βοηθήσουν την ηρεμία του διμερούς κλίματος.

Ο Onaner είναι στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu, ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει στο τηλέφωνο την Τρίτη με τον Γάλλο ομόλογό του, Jean-Yves Le Drian. Ο Onaner ήταν επικεφαλής του επιτελείου του Cavusoglu από το 2017 έως το 2018. Γνωρίζει καλά τη Γαλλία επειδή, εκτός από το ENA, ήταν επίσης από το 2012 έως το 2016, νούμερο δύο στην τουρκική πρεσβεία στο Παρίσι. Ήταν προηγουμένως επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας. Αυτή η τελευταία εμπειρία του θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για να εξηγήσει στη γαλλική κοινή γνώμη τις πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το καθεστώς Erdogan.

Ο Onaner και ο Macron αντάλλαξαν μηνύματα στο Twitter τον Σεπτέμβριο. Ο πρώτος ενθάρρυνε τον αποκαλούμενο «συμμαθητή» να «προχωρήσει» αφού ο Γάλλος πρόεδρος δημοσίευσε στο Twitter – στα Τουρκικά – μια πρόσκληση που καλούσε την Τουρκία να ξεκινήσει έναν «καλοπροαίρετο, υπεύθυνο διάλογο, χωρίς αφέλεια».

Ενδεχομένως ο διορισμός του Onaner στο Παρίσι να είναι το πρώτο σ αυτόν τον διάλογο./ibna