Ρουμανία: Τον Citu προτείνει το PNL για την θέση του Πρωθυπουργού της νέας Κυβέρνησης

Ρουμανία: Τον Citu προτείνει το PNL για την θέση του Πρωθυπουργού της νέας Κυβέρνησης

To PNL επέλεξε χθες να προτείνει τον Υπουργό Οικονομικών Florin Citu για την πρωθυπουργία. Η επιλογή αυτή έγινε ευμενώς δεκτή από το UDMR και τον ηγέτη του Kelemen Hunor και το USR-PLUS, με την επισήμανση του Dacian Ciolos ότι «οποιοσδήποτε και να είναι ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να ελέγξουμε τη διάθεσή του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Να σημειωθεί εδώ ότι ο Dacian Ciolos είναι η επιλογή του USR-PLUS για την πρωθυπουργία.

Αντιθέτως η επιλογή του Citu αντιμετωπίστηκε απαξιωτικά από το PSD με τον V. Dinca να εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν είναι η τελική επιλογή του PNL, αλλά ένα όνομα που ανακοινώθηκε για βολιδοσκόπηση, ενώ και το AUR απαξίωσε την επιλογή του Υπουργού Οικονομικών.

Το πρωί ο Πρόεδρος Klaus Iohannis συναντήθηκε στο Cotroceni με τον προτεινόμενο Πρωθυπουργό, Florin Cîțu, τον Ludovic Orban και τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων που θα σχηματίσουν την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία: Dan Barna, Dragoș Tudorache και Kelemen Hunor. Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών κομματικών σχηματισμών.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση θα αρχίσουν σήμερα, από ομάδα με επικεφαλής τον Ludovic Orban και τον Florin Citu.

Χθες ο Α’ αντιπρόεδρος του PNL, Rareş Bogdan, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει το πολύ 18 υπουργεία. Το PNL θα προτείνει να έχει 10 ή 11 υπουργούς, το USR-PLUS – 5-6 υπουργούς και το UDMR – 2./ibna