Μαυροβούνιο: Δέσμευση Bečić στο σχέδιο εξωτερικής πολιτικής

Μαυροβούνιο: Δέσμευση Bečić στο σχέδιο εξωτερικής πολιτικής

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Aleksa Bečić συμμετείχε σε εξ αποστάσεως συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Joseph Borrell.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, Zdravko Krivokapić και Dritan Abazović αντίστοιχα, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Đorđe Radulović συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση.

Συγχαίροντάς τους για τους διορισμούς τους, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις Joseph Borrell χαιρέτισε τη δέσμευση της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξωτερική πολιτική, και τόνισε ότι το Μαυροβούνιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστούν για να ανοίξει η ΕΕ τις πόρτες της στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα το Μαυροβούνιο.

Τόνισε ότι η ένταξη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ παραμένει ψηλά στον κατάλογο προτεραιοτήτων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο έχει εναρμονίσει την εξωτερική του πολιτική με τα πρότυπα της ΕΕ. Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell επανέλαβε ότι το κλίμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ θετικό όταν πρόκειται για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Με την ευκαιρία αυτή, επεσήμανε ότι η εν λόγω αποτέλεσε την πρώτη του συνάντηση με τους ηγέτες της νέας σύγκλησης της Συνέλευσης του Μαυροβουνίου και της νέας κυβέρνησης, εκφράζοντας την προσδοκία του ότι μια κοινή επίσκεψη των ηγετών του Μαυροβουνίου στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποδεδειγμένος φίλος του Μαυροβουνίου, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Bečić εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή δέσμευση, καθώς και την πεποίθησή του ότι οι καλές σχέσεις θα διατηρηθούν υπό τη νέα διακυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Bečić τόνισε ότι το Μαυροβούνιο παραμένει συνεπές με τη δέσμευσή του στην εξωτερική πολιτική, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ο Bečić ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο Borrell σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας Συνέλευσης και επεσήμανε ότι θα εργαστεί για την ενίσχυση του νομοθετικού, εποπτικού και ελεγκτικού ρόλου της, καθώς και για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού σώματος και τη συνολική αναδιοργάνωση της εκλογικής νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης αξιολόγησε ότι το Μαυροβούνιο επέδειξε δημοκρατική ωριμότητα και η Συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των τριών συνασπισμών μεταφέρει το μήνυμα ότι το Μαυροβούνιο παραμένει προσηλωμένο στη στρατηγική εξωτερική του πολιτική. «Η πορεία μας είναι φιλοδυτική, φιλοευρωπαϊκή και πολιτική,» κατέληξε ο Bečić.

Η συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία για τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Aleksa Bečić να καλέσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο, με τον τελευταίο να αποδέχεται με χαρά την πρόσκληση, ελπίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell και την επιθυμία του τελευταίου να επισκεφθεί τη χώρα.

Ο Krivokapić διαβεβαίωσε τον Borrell ότι η κυβέρνησή του θα είναι συνεπής στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και στην εκπλήρωση υποχρεώσεων στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ. Επιπλέον, επισημάνθηκε η σημασία της εντατικής επικοινωνίας και υποστήριξης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στο Μαυροβούνιο, με στόχο την πλήρη εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, του εκδημοκρατισμού και της δημιουργίας της κοινωνίας των πολιτών. /ibna