Κροατία: Προετοιμασίες για την εαρινή απογραφή πληθυσμού

Κροατία: Προετοιμασίες για την εαρινή απογραφή πληθυσμού

Οι προετοιμασίες για την απογραφή του πληθυσμού του 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό, με την έρευνα να αναμένεται να υποβληθεί σε αυστηρούς ελέγχους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κατάχρηση δεδομένων, όπως ανακοινώθηκε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής τοπικής και περιφερειακής κυβέρνησης που συνεδρίασε επί του εγχειρήματος.

Η πιο αξιοσημείωτη καινοτομία σχετικά με την απογραφή του 2021 έγκειται στη συλλογή δεδομένων μέσω της πλατφόρμας e-Citizens και την ηλεκτρονική υποβολή δεδομένων από τους απογραφείς, με τις νέες αυτές μεθόδους να αναμένεται να βελτιώσουν τη διαδικασία, την ακρίβεια και την ποιότητα των δεδομένων, αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα και την επεξεργασία των δεδομένων, δήλωσε η διευθύντρια της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας Lidija Brković.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ivan Penava υπενθύμισε ότι πολλές πτυχές της διοικητικής και κοινωνικής ζωής εξαρτώνται από την αντικειμενικότητα της απογραφής, τονίζοντας ότι η απογραφή του 2011 άφησε περιθώρια για χειραγώγηση των δεδομένων. Η απογραφή απαιτεί επαγγελματισμό και αμεροληψία. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες συμφερόντων καταχράζονται τα δεδομένα προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα κονδύλια από αυτά που τους αναλογούν, ισχυρίστηκε.

Ο Penava αντιτάχθηκε στις προτάσεις ένα συγκεκριμένο τμήμα των απογραφέων να ανήκει σε εθνοτικές μειονότητες, προσθέτοντας ότι δεν είχε κανένα νόημα να ρωτήσει έναν συμμετέχοντα στην απογραφή σχετικά με την εθνικότητα, το φύλο ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Προσέθεσε ότι η απογραφή του 2011 είχε καταδείξει τον πληθυσμό του Βούκοβαρ στους 28.000, ωστόσο οι εκτιμήσεις από τις Αρχές της πόλης έκαναν λόγο για 22.000 κατοίκους.

Η Brković δήλωσε ότι η κρατική στατιστική υπηρεσία (DZS) εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει χειραγώγηση δεδομένων.

Τα μέλη της επιτροπής επεσήμαναν επίσης κενά στην εφαρμογή του νόμου για την κατοικία και σε ισχυρές μεταναστευτικές τάσεις, στα οποία η Brković απάντησε ότι η ακρίβεια των δεδομένων μπορεί να ελεγχθεί με άλλες βάσεις δεδομένων που λειτουργούν στην ΕΕ και σε άλλες χώρες.

Η Brković εξήγησε ότι η DZS διαθέτει διάφορα επίπεδα ελέγχου για την επαλήθευση των δεδομένων, προσθέτοντας ότι προβλέπονται διώξεις για όσους παρέχουν ψευδείς πληροφορίες. Η Brković παραδέχθηκε ότι περιοχές όπως το Βούκοβαρ απαιτούν πολύ πιο αυστηρούς ελέγχους, τονίζοντας ωστόσο ότι το γραφείο διαθέτει μηχανισμούς για να το αντιμετωπίσει.

Στόχος της απογραφής είναι να προσδιοριστούν δεδομένα σχετικά με τον αριθμό και την εδαφική κατανομή του πληθυσμού και βασικούς δημογραφικούς, εκπαιδευτικούς, μεταναστευτικούς, οικονομικούς και άλλους δείκτες, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα νοικοκυριά και τη στέγαση.

Η απογραφή θα καλύψει μια περίοδο με αφετηρία τις 31 Μαρτίου 2021 τα μεσάνυχτα. Θα λάβει χώρα μεταξύ 1 Απριλίου και 7 Μαΐου το επόμενο έτος. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν μόνοι τους το έντυπο απογραφής στο διαδίκτυο από την 1η έως τις 10 Απριλίου, ενώ οι απογραφείς θα επισκεφθούν εκείνα τα νοικοκυριά που δεν έχουν συμμετάσχει στην έρευνα ηλεκτρονικά. /ibna