Αλβανία: Διαδηλώσεις και ένταση στα Τίρανα για τη δολοφονία 25χρονου από την Αστυνομία

Αλβανία: Διαδηλώσεις και ένταση στα Τίρανα για τη δολοφονία 25χρονου από την Αστυνομία

Δεκάδες πολίτες διαδήλωσαν το απόγευμα της Τετάρτης στα Τίρανα ενάντια στη δολοφονία του 25χρονου νεαρού, Klodian Rasha, ο οποίος πυροβολήθηκε την Τρίτη κοντά στο σπίτι του από αστυνομικό, όταν δεν  σταμάτησε στις εκκλήσεις της Αστυνομίας για έλεγχο.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε πρώτα μπροστά από το κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών και στη συνέχεια οι πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από την είσοδο του Πρωθυπουργού Γραφείου με εκκλήσεις για παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών, Sandër Lleshaj.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνοδεύτηκαν από εντάσεις, όπου οι διαδηλωτές χτύπησαν τα παράθυρα του Υπουργείου Εσωτερικών με σκληρά αντικείμενα, έσπασαν τα παράθυρα και προσπάθησαν να εισέλθουν, αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για 9 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου τριών αστυνομικών και ενός δημοσιογράφου.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού και το κατέστρεψαν. Η αστυνομία σχημάτισε προστατευτική αλυσίδα μεταξύ των πολιτών και του πρωθυπουργού.

Η κατάσταση έγινε τεταμένη όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο του πρωθυπουργού. Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου ενώθηκαν με τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης που απέσυραν το πλήθος των νέων από την είσοδο του κτηρίου. Οι διαδηλωτές συνέχισαν να πετούν αντικείμενα στην αστυνομία, όπως πέτρες και πλακάκια που έβγαλαν από τη λεωφόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά αυτοκίνητα, σπάζοντας τα παράθυρα σε δύο από αυτά που στάθμευαν στη λεωφόρο.

Οι διαδηλωτές επέστρεψαν στη συνέχεια στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου έκαψαν την κουρτίνα ενός από τα γραφεία. Στη συνέχεια πήγαν στην πλατεία “Skënderbej”, όπου κατέστρεψαν τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και το δένδρο.

Μετά από αυτό, ένα μέρος των διαδηλωτών συνέχισε προς την Αστυνομική Διεύθυνση των Τιράνων. Δεν τους επιτράπηκε να πλησιάσουν εκεί και εν τω μεταξύ έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών στο δρόμο, εμποδίζοντας την κίνηση στην οδό “Myslym Shyri”.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Sander Lleshaj, εξέφρασε σήμερα την πλήρη εμπιστοσύνη του στα αρμόδια νομικά όργανα ότι θα ολοκληρώσουν γρήγορα, με ακρίβεια, σωστά και έξω από κάθε επιρροή τις έρευνες για τη δολοφονία του Klodian Rasha.

Ενώ η κρατική αστυνομία μέσω αντίδρασης δήλωσε ότι, “μετά το συμβάν, εκτός από τις έρευνες που ξεκίνησαν από ανεξάρτητους φορείς, για να διευκρινιστούν πλήρως οι περιστάσεις του συμβάντος, οι υπεύθυνες δομές της κρατικής αστυνομίας αναλύουν εντατικά αιτίες, ενέργειες, παραλείψεις ή άλλους παράγοντες που οδήγησαν στο θανατηφόρο συμβάν».

Ο αστυνομικός εμπειρογνώμονας Artan Rexhepi είπε στον δημοσιογράφο Ilva Tare, στο Euronews Albania ότι η ιστορία της δολοφονίας του νεαρού Klodian Rasha δεν έχει σκοτεινά σημεία, γιατί σύμφωνα με αυτόν δεν πρέπει να είσαι επαγγελματίας για να καταλάβεις ότι η αστυνομία ενήργησε κατά κάποιο τρόπο παράνομα, πυροβολώντας από πίσω στην πλάτη έναν ακίνδυνο άντρα, που ήταν κοντά στο σπίτι του

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Erion Braçe δήλωσε σήμερα ότι «η δολοφονία του Klodian Rasha είναι ποινικό αδίκημα, διερευνήσιμο, κρίσιμο, με τη μέγιστη τιμωρία», ενώ η βάρβαρη βία απόψε(χτες) στα Τίρανα δεν είναι δικαιοσύνη.

«Η δολοφονία του Klodian Rasha είναι πολύ σοβαρή. Είναι μια τρομερή απώλεια για την οικογένειά του, τους γονείς πρώτα, τους συγγενείς, τους φίλους και τους συντρόφους του! Είναι ανεξίτηλο γι’ αυτούς, οπότε οποιαδήποτε παρηγοριά δεν πλησιάζει καν τον πόνο τους. Κάθε δολοφονία απαιτεί δικαιοσύνη και θα υπάρχει δικαιοσύνη. Καθαρή, πλήρης, γρήγορη και χωρίς να υπερασπιστούμε ή να σώσουμε όποιον είναι ένοχος”, δήλωσε ο Braçe.

Είπε επίσης ότι δεν γνώριζε τις συνθήκες της δολοφονίας, ενώ πρόσθεσε ότι «ο Klodian Rasha ήταν πολίτης αυτής της χώρας, με πλήρη δικαιώματα που ξεκινούν από τη ζωή. Η ζωή δεν αφαιρείται για κανένα λόγο, νομίζω», είπε.

«Όμως, συνέχισε ο Brace, ένα πράγμα που θέλω να πω τώρα, είναι ότι αυτή η δολοφονία δεν είναι πολιτική, ούτε ζητήθηκε ούτε διατάχθηκε από την κυβέρνηση ή από κανέναν πολιτικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βάρβαρη βία απόψε(χτες) στα Τίρανα δεν είναι δικαιοσύνη, καθόλου για τον Klodian Rasha».

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha, μιλώντας από τη Vlora, κατηγόρησε τον Edi Rama και τον Sandër Lleshaj ως υπεύθυνους για τη δολοφονία του νεαρού Klodian Rasha.

«Χθες ήταν η ημέρα της νεολαίας, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, είναι μια μέρα που πρέπει να τιμήσουμε και να θυμόμαστε με χαρά στις ψυχές μας ότι ήταν η νεολαία εκείνη που ακόμη και στις πιο σκοτεινές μέρες «έφερε αλλαγή στο έθνος μας, έφερε ελπίδα, έφερε φως, αλλά ακόμη και χθες χτυπήθηκε σκληρά από ένα τρομερό γεγονός, από τη δολοφονία του 25χρόνου Klodian Rasha», είπε ο Basha.

«Μια βαρβαρότητα όπου οι υπεύθυνοι δεν είναι απλώς αυτοί που τράβηξαν τη σκανδάλη ενάντια σε έναν αθώο νεαρό άνδρα, 20 μέτρα από την πόρτα του σπιτιού, αλλά εκείνοι που έδωσαν τη βία και σκληρότητα σε κάθε σύνδεσμο της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός, ο υφιστάμενος του, ο οποίος, αν είχε ίχνος αξιοπρέπειας, θα είχε παραιτηθεί, ή αν είχε ίχνος συμπόνιας, ο Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να είχε απολύσει τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να το πράξει, διότι είναι ο εμπνευστής αυτής της βαρβαρότητας, αυτής της αλαζονείας, αυτής της περιφρόνησης για την αξιοπρέπεια, για την ανθρώπινη ζωή, για τη ζωή των νέων. Το κακό έχει φτάσει στο μεδούλι, οπότε πρέπει να ξεριζωθεί», είπε ο Basha./ibna