Σλοβενία: Σύγκρουση απόψεων στο ζήτημα lockdown

Σλοβενία: Σύγκρουση απόψεων στο ζήτημα lockdown

Με την καμπύλη επιδημίας να μην ισοπεδώνεται για αρκετές εβδομάδες και το προσωπικό υγείας να αναφέρει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της εξάντλησης, ο υπουργός Υγείας της Σλοβενίας Tomaž Gantar πρότεινε μια προσωρινή πλήρη καταστολή όλων των μη απαραίτητων δραστηριοτήτων στη χώρα. Ο υπουργός Οικονομίας Zdravko Počivalšek, από την άλλη πλευρά, προτείνει τη σταδιακή επανέναρξη των επιχειρήσεων με αυστηρότερα μέτρα.

Ο Gantar, του οποίου το κάλεσμα υποστηρίχθηκε από την Bojana Beović, επικεφαλής της ειδικής ομάδας κορωνοϊού της κυβέρνησης, σημείωσε σε επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Οικονομίας χθες το βράδυ ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν βελτιώθηκε αρκετά γρήγορα, παρά τα μέτρα lockdown που έχουν εισαχθεί μέχρι στιγμής.

Ο υπουργός, επομένως, δεν βλέπει άλλη επιλογή για να περιορίσει την επιδημία από την πλήρη αναστολή όλων των μη απαραίτητες δραστηριοτήτων για δύο εβδομάδες. Κάλεσε τον Počivalšek να υποβάλει σχετικό μέτρο στην κυβέρνηση.

Ο ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες Beović συμφωνεί ότι αυτός θα ήταν ένας καλός τρόπος για να μειωθούν σημαντικά οι επαφές μεταξύ του πληθυσμού τις επόμενες ημέρες. Η κυβερνητική ομάδα εργασίας πρότεινε πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο να δοθούν στους εργαζόμενους άδειες διακοπών σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου στην εργασία.

Παρ’ όλα αυτά, με επιχειρηματικό κόσμο να εκφράζει τις ανησυχίες του ενώ αγωνίζεται να επιβιώσει στον απόηχο των ήδη υφιστάμενων μέτρων lockdown, ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τη στρατηγική της, δεδομένου ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής είχαν ελάχιστη αποτελεσματικότητα.

Σήμερα, ανέφερε στο Twitter ότι δεν θα υποστήριζε την πρόταση του Gantar, αλλά μάλλον θα υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική – το άνοιγμα των κλάδων της οικονομίας αν και υπό αυστηρότερους περιορισμούς, κάτι που ουσιαστικά ζητούν οι επιχειρηματικές ενώσεις.

Οκτώ από αυτές, συμπεριλαμβανομένου του Σλοβενικού Επιχειρηματικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Διευθυντών, των επιμελητηρίων OZS και GZS, καθώς και των επιμελητηρίων Σλοβενίας-Γερμανίας και Βρετανίας-Σλοβενίας, κάλεσαν σήμερα σε κοινή επιστολή για το άνοιγμα όλων των καταστημάτων και υπηρεσιών όπως τα κομμωτήρια, φυσιοθεραπεία και τεχνικές υπηρεσίες.

Ζητούν επίσης την τουλάχιστον εν μέρει επανέναρξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και το εκ νέου άνοιγμα των νηπιαγωγείων μαζί με τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

«Χάνουμε 60 εκατομμύρια ευρώ σε προστιθέμενη αξία κάθε εβδομάδα. Αν τα μέτρα αυστηροποιηθούν για 14 ημέρες, θα χάσουμε επιπλέον 700 εκατομμύρια ευρώ σε προστιθέμενη αξία», υπογραμμίζουν.

Ο Počivalšek προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένες δραστηριότητες που απαγορεύονται επί του παρόντος διεξάγονται παράνομα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εξάπλωση του ιού.

Πρότεινε οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες να θέσουν αυστηρούς όρους για κάθε δραστηριότητα που πρόκειται να επαναλειτουργήσει, και να επιστρατευτεί κάθε διαθέσιμος επιθεωρητής για τον έλεγχο της εφαρμογής τους.

Ο Počivalšek ζήτησε επίσης τη μέγιστη χρήση ταχέων δοκιμών, παράλληλα με την ταχεία έκδοση γνωματεύσεων καραντίνας και άδειας ασθενείας για την απομόνωση των μολυσμένων.

Ο Beović είπε ότι τα κριτήρια για τη χαλάρωση οποιουδήποτε από τους υφιστάμενους περιορισμούς έχουν τεθεί και ότι η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει σημαντικές αλλαγές.

Ωστόσο, η συμβουλευτική ομάδα κατά του κορωνοϊού συζήτησε την περασμένη εβδομάδα την επιστροφή παιδιών με ειδικές ανάγκες στο σχολείο, συμφωνώντας με το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι ο αριθμός των παιδιών αυτής της κατηγορίας είναι πολύ μικρός για να επηρεάσει σημαντικά τις προσπάθειες για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού και να εμποδίσει τη διαχείριση της επιδημίας.

Ωστόσο, η ομάδα εργασίας συμφώνησε ότι η ασφάλεια πρέπει εντούτοις να διασφαλιστεί, ειδικά επειδή τα παιδιά με ειδικές ανάγκες θεωρούνται ομάδα κινδύνου. Σε αυτό το πλαίσιο, η επανέναρξη σχολείων ή ιδρυμάτων για αυτά τα παιδιά πρέπει να προγραμματιστεί προσεκτικά, δήλωσε ο Beović. /ibna