Τουρκία: Εκσυγχρονισμό της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης ζήτησε η Υπουργός Εμπορίου Pekcan

Τουρκία: Εκσυγχρονισμό της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης ζήτησε η Υπουργός Εμπορίου Pekcan

Σε τηλεδιάσκεψη με τον Valdis Dombrovskis, τον επίτροπο εμπορίου της ΕΕ και εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας δήλωσε ότι η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.

Μαζί με τα συστημικά και διαρθρωτικά προβλήματα, η συμφωνία δεν καλύπτει τομείς όπως οι υπηρεσίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο, τόνισε η Ruhsar Pekcan, σύμφωνα με επίσημο δελτίο τύπου την Τετάρτη.

Οι πανδημικές προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία έθεσαν την ανάγκη ενημέρωσης της Τελωνειακής Ένωσης, σημείωσε.

«Είναι σημαντικό να επεκταθεί η υπάρχουσα συμφωνία ώστε να συμπεριλάβει νέους τομείς και να την ενημερώσει για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων. Αναμένουμε υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Η Pekcan σημείωσε ότι ο Dombrovskis, ο οποίος ανέλαβε τη θέση τον Οκτώβριο, θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και θα συμβάλει σε έναν πιο αποτελεσματικό διάλογο.

Αναφερόμενη στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι η Τουρκία στοχεύει να θέσει σε ισχύ τη συμφωνία ταυτόχρονα με την ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποχώρησε από την ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2020, είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους και εξαγωγικούς προορισμούς της Τουρκίας. Υπό τους νέους όρους του Brexit, οι δύο χώρες χρειάζονται μια εμπορική συμφωνία για να συνεχίσουν αποτελεσματικά τις εμπορικές σχέσεις.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τις προστατευτικές της πολιτικές για τις εισαγωγές χάλυβα, οι οποίες επηρεάζουν ιδιαίτερα την Τουρκία./ibna